Közélet

Belvízben lubickolnak a hattyúk a sándorfalvi földeken + FOTÓK

Belvízben lubickolnak a hattyúk a sándorfalvi földeken + FOTÓK

2015. január 26., hétfő
Belvízben lubickolnak a hattyúk a sándorfalvi földeken + FOTÓK
belviz_hattyuval03_gs

A hattyúk kimondottan, a gazdák azonban kevésbé örülnek a szántóföldeket elborító víznek. Csongrád megyét különösen rosszul érinti a belvízhelyzet, elsősorban Makó, Szentes, Csengele és Kistelek térsége veszélyeztetett.

Míg a gazdák azon mérgelődnek, hogy a földjükön lévő kukoricát, napraforgót nem, vagy csak részben tudták betakarítani, addig a képen látható hattyúk vígan lubickolnak a szántóföldön elterülő tóban. A belvízhelyzet kiváló élőhelyet teremtett számukra - fotósunk a Sándorfalva közelében fekvő szántón kapta lencsevégre a példányokat, amint az összefüggő vízfelület tetején úszkálnak. Táplálékuk nagy része vízinövényekből, azok magvaiból, rovarokból, férgekből, apró kétéltűekből áll, ezek egy részét pedig megtalálhatják a vizes területeken. "Tavaly december óta húszezer hektár alá sohasem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, ennek mértéke az aktuális esőzések függvényében folyton változik" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Kozák Péter

, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) vezetője. A jelentősebb fagyokat követően a talaj folyamatosan enged fel, így egyre nő a belvízzel érintett területek száma, növekszik az összefolyás is. "Legnagyobb probléma térségünkben, hogy tavaly ősz óta a talajrétegek teljesen telítettek, nem tud belőlük eltávozni a víz. Ez a talajművelést, a mezőgazdasági munkákat is teljesen ellehetetleníti" - magyarázta a szakember. A belvízhelyzet egész Csongrád megyét súlyosan érinti, de a legveszélyeztetettebb területnek Makó, Szentes, Csengele és Kistelek térsége számít. Amennyiben a csapadékos időjárás megmarad, úgy a belvízhelyzet tovább súlyosbodik a következő hetekben, a vízügyi igazgatóság szivattyútelepek, csatornák segítségével igyekszik a károkat megelőzni, vagy legalább mérsékelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.