Közélet

Belügyminisztérium: nyugodtan teltek az év végi ünnepek

Belügyminisztérium: nyugodtan teltek az év végi ünnepek

2015. január 7., szerda
Belügyminisztérium: nyugodtan teltek az év végi ünnepek

A Belügyminisztérium (BM) szerint Magyarország 2014-ben a korábbi évekhez képest nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb közbiztonsági körülmények között töltötte az év végi ünnepeket.

A tárca ezt szerdán közölte az MTI-vel, miután a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón azt mondta: az ünnepek alatt elkövetett erőszakos bűncselekmények is az mutatják, hogy a kormány nem javította a közbiztonságot.

Mirkóczki Ádám

kitért arra, hogy egyre gyakoribbak az erőszakos bűncselekmények, különösen a nők és a fiatalkorúak elleni bántalmazások, miközben a rendőrség "pénzbehajtással" van elfoglalva, a bűnügyi statisztikákat pedig "kozmetikázzák". Kijelentette: a megoldást pártja régóta hangoztatott javaslatai jelenthetnék, például az, ha a szexuális bűncselekmények elkövetőit hormonkezelés alá vetnék, emellett olyan börtönöket hoznának létre, ahol az elítéltek ledolgozzák fogva tartásuk költségét. A BM a közleményében kiemelte: 2014. december 1. és 2015. január 5. között az ismertté vált erőszakos bűncselekmények száma az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A rendőrség a korábbiakat meghaladó mértékben volt jelen a polgárőrséggel közösen a közterületeken - írták, hozzátéve: a büntetés-végrehajtás intézményeiben a munkaképes fogvatartottak minden korábbit meghaladóan járultak hozzá fogva tartásuk költségeihez. A minisztérium közölte továbbá: félrevezető a politikus "pénzbehajtásról" tett kijelentése, mivel a helyszíni és a közigazgatási bírság, valamint a szabálysértési feljelentés által érintettek száma 2014-ben a 2010-es adatokhoz viszonyítva 834 ezerrel csökkent. Emlékeztettek arra, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága 2011-ben már elutasította a Jobbik két országgyűlési képviselőjének,

Bana Tibornak

és Mirkóczki Ádámnak azon törvényjavaslatát, amely a szexuális bűnelkövetők gyógykezelésére teremtett volna lehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.