Kultúra

Bánffy Miklós prózamondó verseny Hódmezővásárhelyen

Bánffy Miklós prózamondó verseny Hódmezővásárhelyen

2015. január 21., szerda
Bánffy Miklós prózamondó verseny Hódmezővásárhelyen
Banffy_prozamondo_plakat

Bánffy Miklós írói munkásságának megismertetése céljából prózamondó versenyt rendeznek január 22-én, a Magyar Kultúra Napján 14 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A polihisztor külügyminiszter, a két világháború közötti erdélyi irodalom korszakos alakjának műveiből több mint húsz általános és középiskolás diák olvas fel részleteket a megmérettetésen.

Bánffy Miklóssal

, akinek életéről és munkásságáról kiállítás is nyílik holnap a Tornyai-múzeumban és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, kurtán-furcsán bánt el az irodalomtörténeti emlékezet. Bánffy szépirodalmi műveit egy részét Kisbán Miklós álnéven jelenttette meg korszakos szerepét elismerik, de mindössze félmondatokat szentelnek munkásságának a szakírók. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ prózamondó versenyén a szervezők Bánffyt kívánják megismertetni és megszerettetni a vásárhelyi diákokkal és tanáraikkal. A kultúra napi megmérettetésen 3-5 perces részletet kell előadni vagy felolvasni a fiataloknak Bánffy Miklós: Erdélyi történetéből, Milolu című kisregényéből, illetve A koronás tízes válogatott elbeszéléseket tartalmazó kötetéből. Az általános iskolások főként Tamási Áron: Ábel a rengetegben regényéből adnak elő, mely az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában1932-ben jelent meg Bánffy Miklós tollrajzaival. A Bánffy Miklós művészi pályaképét bemutató Illúzió és tükröződés című kiállítás megnyitója holnap délután 5 órakor lesz a Tornyai János Múzeumban. A vernisszázson köszöntőt mond

Kószó Péter

, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a tárlatot

Gergelyné Tőkés Erzsébet

, a Házsongárd Alapítvány igazgatója nyitja meg. Közreműködik

Suhanyeczné Puskás Barbara

cselló művésztanár. A kiállításmegnyitót követően, 18 órától

Szebeni Zsuzsanna

, a tárlat kurátora és

Ács Piroska

, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum igazgatója mutatja be az író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter munkásságát a BFMK II. emeletén. A beszélgetést Csorba Mária szerkesztő vezeti; az esten részletek kerülnek bemutatásra a Vásárhelyi Televízió Törtfényben- Gróf Bánffy Miklós emlékév Erdélyben című sorozatából. Január 31-ig lehet beadni a Himnusz videoklip pályázatokat Hódmezővásárhelyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.