Bulvár

Az év madara Csongrád megyében is fészkel + VIDEÓ

Az év madara Csongrád megyében is fészkel + VIDEÓ

2015. január 7., szerda
Az év madara Csongrád megyében is fészkel + VIDEÓ
bubos_banka_01loki_csaba_mme

Harmadszorra választották az Év madarának a búbos bankát, vagy ahogyan hajdanán hívták, a fostos bugybókát. A szemet gyönyörködtető, ugyanakkor mulatságos madár alig néhány szavazattal előzte meg feketerigó és vörösbegy kihívóját. A Csongrád megyében is fészkelő tarajosról Tokody Bélával beszélgettünk.

A fostos bugybókánál beszédesebb neve is akad, a köznyelv gyakran büdös banka néven ismeri a Szegeden is környékén is ismert díszes madárcsodát. "Ha a fiókáit ragadozó vagy ember fenyegeti, akkor bűzös ürülékkel fröcsköli le zaklatóját. Jó stratégiát fejlesztett ki, hogy megvédje a fészekaljat." Tökéletesre fejlesztett módszere bár hatásos, kevéssé barátságos, a természet szerelmesei mégis az első helyig juttatták az Év madara online szavazáson, ahol már 1989-ben és 1990-ben is ő lett a nyertes.

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára szerint ennek oka, hogy urbanizálódott fajról van szó, tehát nemcsak a kis tanyák búvóhelyein, hanem akár a nagyvárosok peremkerületeiben is megtalálhatók, szinte bárhol találkozhatnak velük a természetbúvárok. Bár az interneten töretlen népszerűségnek örvend, állománya enyhén csökken. "A búbos banka sík vidékek, ligetek lakója, s miután az ember ezekre a területekre is betette a lábát, felborította az addigi zavartalan élőhelyet, a madár jól alkalmazkodott. Megváltoztak az erdőgazdálkodási viszonyok: a gazdák már nem tűrik meg a beteg fákat, ezért kivágják azokat, így a bankák kénytelenek más alkalmas költőhelyet keresni. Tanyaudvarokban, külvárosi kertekben találnak maguknak odút például farakások között, hiányos cserépfedelek alatt, nyitott padláson, de akár kőrakások között is szívesen meghúzódnak" - tudtuk meg a megyei titkártól. Világállománya 5 millió egyedre becsülhető, hazánkban az éves országos Mindennapi Madaraink Monitoring adatai viszont azt mutatják, az ezredfordulótól enyhén csökken a számuk, ez tapasztalható a dél-alföldi régióban is. http://www.youtube.com/watch?v=nZlfbqDv0F0 Tokody Béla felhívta a figyelmet arra is, hogy az emberek közelségét jól kihasználó búbos bankát azért is érdemes szomszéddá fogadni, mert remek biológiai fegyver az olyan kártékony rovarokkal szemben, mint a lótücsök (lótetű). Kedvenc csemegéjéből a fészkelési időszak alatt akár ezret is összeszed, ezzel táplálja 5-6 fiókáját. Ha nincs a kertben semmink, ami odavonzaná a tarajos frizurást, az úgynevezett D-típusú mesterséges odúval könnyedén magunkhoz csalogathatjuk. A búbos banka a talajon keresgélve, a rövid füvű gyepet hosszú, hajlított csőrével pásztázva "halássza" ki a finomságokat a föld alóli svédasztalból. A férgekből, rovarokból, lárvákból és apró gerincesekből álló menü adta energiára szüksége is van, hiszen hosszútávú vonuló, vagyis a Szaharától délre telel, s már márciusban visszatér az anyaországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.