Közélet

Az eurózóna egyre több állama viszi haza külföldön tárolt aranyait

Az eurózóna egyre több állama viszi haza külföldön tárolt aranyait

2015. január 8., csütörtök
Az eurózóna egyre több állama viszi haza külföldön tárolt aranyait
arany_kincs_penz

Németország és Hollandia után Belgium és Ausztria is megvizsgálja, hogyan vihetné haza Londonból aranyrúdjait, ugyanis egyre több ország szeretné tisztázni, megvan-e még a külföldön tárolt aranya - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Elmondta: nagy port vert fel, amikor a német Bundesbank 2012-ben bejelentette, hogy - engedve az eurózóna válsága miatti belpolitikai nyomásnak - a New York-i Federal Reserve-nél lévő 1528 tonnás készleteiből 300 tonnát 2020-ig hazaszállíttat, ez a mennyiség a teljes német tartalék közel felére rúg. Németország a francia jegybankban, a Banque de France párizsi trezorjaiban tárolt összesen 374 tonna aranyát is haza akarja vitetni. 2013 júniusában aztán Németország úgy döntött, mégsem nyúl a New York-ban tárolt aranykészletei egy részéhez, ám visszakozásával a Merkel-kormány csak erősítette azokat a pletykákat, miszerint talán nincs meg hiánytalanul a németek aranya - hívta fel a figyelmet Juhász Gergely. A New York-i, londoni trezorokban lévő aranyak meglétével kapcsolatos bizonytalanságot erősíti, hogy bár a holland központi bank kormányzója 2012-ben még azt mondta, nincs tervben aranyaik hazahozatala, azok New York-ban biztonságban vannak, néhány hete a holland jegybank mégis repatriálta az ott tárolt 122,5 tonnányi sárga nemesfémét. Karácsony előtt két héttel pedig előbb Belgium, majd Ausztria jelentette be, hogy fontolgatja külföldön tartott aranyai hazahozatalát. Belgium még a '90-es években 1000 tonna aranyat adott el, hogy csökkentse adósságát. A ma 227 tonnára rúgó belga aranytartalékok legnagyobb része az Egyesült Királyságban van, kisebb részét Kanadában és Bázelben, a Nemzetközi Fizetések Bankjában őrzik. Az osztrákok 2014 májusában tették közzé, auditorokat küldenek Londonba, hogy megbizonyosodjanak arról, hiánytalanul megvannak-e a Bank of Englandre bízott aranyaik, s az osztrák Trend magazin szerint erre a revízióra hamarosan sor kerül. Az osztrák jegybank, az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) könyvvizsgálói szerint ugyanis kockázatot jelent, hogy az osztrák aranytartalékok a londoni központi banknál koncentrálódnak, emiatt javasolták az OeNB-nek, hogy azt több "tároló" között terítse szét. Ausztria aranytartaléka 280 tonna, melynek csak kis része, 17 százaléka van Bécsben, 80 százaléka Londonban, 3 százaléka Svájcban található. Magyarország adósságcsökkentési szándékkal a rendszerváltáskor még 65 tonnás aranytartalékát a kilencvenes évek közepén 3 tonnára építette le, ami azóta is ezen a szinten áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.