Sport

Amerikai futball: a szegedi Németh Márton a legjobb játékos

Amerikai futball: a szegedi Németh Márton a legjobb játékos

2015. január 17., szombat
Amerikai futball: a szegedi Németh Márton a legjobb játékos
nemeth_marton_mvp

Korábban a Szeged Batset is erősítette Németh Márton, aki az előző szezon végén már az egyesült Budapest Cowbells színeiben ünnepelhetett bajnoki címet. A védőjátékost a szövetség megválasztotta a szezon legjobb játékosának, ebből az alkalomból beszélgettünk vele eddigi pályafutásáról.

„A Budapest Cowboys és az Újbuda Rebels egyesült, én az utóbbiban játszottam, így kerültem a Budapest Cowbellshez. Jó volt a szezon, én nagyon élveztem, a védelmünk már a tavasszal az Interligában összeért, az offensenek mindig több idő kell az összeszokásra, de őszre, a HFL-re már ezzel sem volt nagy problémánk, haladt előre, csinálta a pontokat,így megkönnyítette a dolgunkat. Csapatszinten és egyénileg is jó szezon van mögöttünk” - értékelte az előző, bajnoki címmel véget érő idényt a szegedi

Németh Márton

. A sportágban ritka, hogy védőjátékost díjazzanak, azonban Németh Márton teljesítményével kiérdemelte a szövetség díját. Négy alkalommal szerezte meg a labdát az irányító passza után (interception), amiből az egyiket touchdownra is váltott, a védelem egyik legjobbja volt a bajnokságban. „Valóban inkább a támadókat szokták díjazni, hiszen többnyire ők szereznek pontokat, főleg az irányítókat, a futójátékosokat, esetleg elkapókat szoktak díjazni. Ha jól emlékszem, akkor tavaly ezt a díjat egy offense fal ember kapta, aki egyfajta életműdíjként részesült ebben az elismerésben. Védelemből nehezebb kimagaslót alkotni, hiszen pontokat nem igazán szerzünk, esetleg a szerelésekkel lehet kilógni, szerintem ez hajszálon múlhatott. Örültem neki természetesen, illetve a védőcsapattársaim is annak, hogy nem egy támadójátékos kapta, de mindenki gratulált a csapatból” - nyilatkozta portálunknak az egyéni elismerésével kapcsolatban Németh Márton. A játékos számára leginkább a komplett szezon marad meg kellemes emlékként, minden meccs külön élmény volt idén a Cowbells játékosai számára. Németh Márton játszott már korábban bajnoki döntőt, igaz, az akkori divízió I-es döntőt közel sem övezte ekkora figyelem, hiszen az idei HFL-fináléra mintegy hatezer ember látogatott ki a BVSC stadionjába, valamint a Sport TV is műsorára tűzte a mérkőzést.

A szegedi amerikai futballista számára posztváltással kezdődött az év, amely más típusú játékot kívánt meg tőle, mint korábban, azonban a kezdeti nehézségeket követően sikerült belelendülnie az új poszton is. „Az edzőnk mondta, hogy valószínű posztot fogok váltani, bár ezt inkább hibridnek mondanám, a safety és a linebacker keveréke, amikor kellett, akkor sokat védekeztem a mély zónákban is, meccsek közben is volt rá példa, hogy ha várható volt, hogy hosszút fog passzolni az ellenfél, akkor inkább hátrébb helyezkedtem. Az elején furcsa volt, bár már játszottam ezt a posztot Békéscsabán, akkor annyira nem feküdt, de itt most sokkal jobban élveztem. Nehéz volt az elején, hiszen a secondaryban rögtön hátra kell figyelnem, most azonban inkább előre kellett mozognom a játék indításainál. Illetve sokkal mélyebben kellett, hogy legyen a súlypontom, e miatt az elején sokszor lecsúsztam a szerelésekről, de a szezon közben összeállt a dolog, voltak akadályok, de mindig van hova fejlődnöm,viszont összességében úgy gondolom, jól sikerült a váltás” - tért ki a váltásra Németh Márton.

mvp_nemeth_marton_amerikai_foci

A játékos jelenleg is Szegeden lakik, általában heti egy edzésre utazik fel a fővárosi csapatához. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy szeretne Budapesten elhelyezkedni, ezzel is megkönnyítve az edzések látogatását, azonban ehhez előbb el kell végeznie az egyetemet. A sportág alapjaival 2006-ban ismerkedett meg, az akkor még a Dunántúlon élő Németh Márton testvérével, egyben jelenlegi csapattársával, Bencével és néhány környékbeli sráccal hobbiból jártak el dobálgatni a sportpályára, majd egy évvel később kezdett el komolyabban foglalkozni az amerikai futballal. „A testvérem, Bence 2007-ben Veszprémben játszott, és vele lementem egy-egy edzésre, bár akkoriban, harmadikos gimnazista koromban még kosárlabdáztam is, illetve korábban több mint tíz éven át judóztam is, és azt sem hagytam még akkor abba. Majd egy évvel később döntöttem úgy, hogy akkor amerikai focizom, heti két edzésre jártunk át Veszprémbe. Érettségi után, 2009-ben költöztünk Szegedre, akkor itt a Bats már inkább lefele haladt, mintsem épült. Többen abbahagyták itt ezt követően, majd átjártunk Békéscsabára, ahonnan három évet követően igazoltam Újbudára. A tesóm került kapcsolatba Németh Gyulával, a Rebels védőkoordinátorával, mivel a divízió I-ben ellenfelünk volt a csabaiakkal a Rebels, így kerültünk az ő hívására kerültünk Újbudára” - idézte fel a kezdeteket Németh Márton.

Célkeresztben a válogatott

A következő szezon várhatóan a tavasszal rajtol, ellentétben az eddigi gyakorlattal, ezt a szövetség a csapatok kérésére változtatta meg, így hamarosan megkezdődik a címvédő, így Németh Márton számára is a felkészülés a következő évadra. „A szeptemberi kezdésre nem tudnak felkészülni a csapatok nyaralások, és egyéb elfoglaltságok miatt. Áprilisban indul a következő szezon, az edzések pedig január közepétől indulnak el, de ezek még egyelőre erőnléti tréningek, amire mi nem fogunk felutazni, itthon konditeremben készülünk. A felszereléses edzések februártól kezdődnek, a tervek szerint egy osztrák csapattal játszunk is majd felkészülési meccset, majd ősszel a szövetség terve szerint Aréna kupa sorozatra kerül majd sor” - tekintett a közeljövőbe Németh Márton. Az egykoron a Szeged Batset is erősítő védőjátékos korábban már bekerült a magyar amerikai futball válogatott keretébe, és nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ismét meghívást kap majd a nemzeti csapatba. „2013 novemberében volt az első válogatás, ahol mintegy 120-as kerettel jöttünk össze gyakorolni, ahova minden csapat vezetőedzője javasolhatott játékosokat. Bár nem olyan nagy a különbség a ligák között, de a divízió I-II-es csapatokból érkezőkön érezhető volt egy kis lemaradás, főleg technikában. Májusban Tatán volt egy edzőtábor, majd épp a díjátadón merült fel újra a válogatott kérdése, ahol a szövetség munkatársai azt mondták, hogy a jövő évi B csoportos Európa-bajnokságra szeretnének kijutni, csak még nincs meg a pontos kiírás, addig pedig nem akarnak lépni ebben az ügyben. Tervben van egy négy nemzet kupa is, ahol a környező országok válogatottjaival játszhatunk egyet. Épülget a magyar amerikai futball válogatott, de most egy kicsi állóvíz van. Bár szerintem korábban is lehetett volna több napos összetartás, hiszen csak egy-egy hétvégét töltöttünk együtt, ahol ráadásul ugye az offense és a defense külön edzett, és keveset tudtunk közösen gyakorolni” - mondta el a válogatottal kapcsolatos tapasztalatait Németh Márton. Természetesen a szegedi játékos is követi a sportág elitligáját, az NFL-t. „Én a Seattle Seahawksnak szurkolok, de nem azért, mert tavaly bajnokok lettek, Pete Carroll edző érkezése óta szimpatizálok a csapattal. Szerintem a wild card kör unalmas volt a rájátszásból, nem voltak olyan jó meccsek, mint amiket vártam, a főcsoport-elődöntők viszont már jobb találkozókat hoztak. Remélem, a Seahawks túljut a Green Bay Packersen, és szerintem a New England Patriots-al játssza majd a döntőt, ők jobban össze vannak rakva, és bízom egy címvédésben” - osztotta meg várakozásait az idei szezon legjobb játékosa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.