Közélet

A szegedi DK visszaállítaná az M5-ös egyes szakaszainak díjmentességét

A szegedi DK visszaállítaná az M5-ös egyes szakaszainak díjmentességét

2015. január 9., péntek
A szegedi DK visszaállítaná az M5-ös egyes szakaszainak díjmentességét
roszkei_hataratkelo02_gs

Az országhatár és az M5-ös autópálya Déli Kapu le- és felhajtója közti szakasz ingyenességének visszaállítását követeli a szegedi Demokratikus Koalíció - hangzott el Binszki József elnöktől a pénteki sajtótájékoztatón.

A fizetős autópálya-elkerülő szakaszok ügyében

Binszki József

, a DK Szeged elnöke, önkormányzati képviselő pénteken sajtótájékoztatót tartott az M5-ös autópálya Déli Kapujánál. Az eseménnyel kapcsolatban sajtóközleményt küldtek szerkesztőségünknek.

A különadók rendszere a multik után elérte a hétköznapi magyar embereket is

Az Orbán-kormány, mára megszokottá vált, előzetes konzultációk, hatástanulmányok és egyeztetések nélküli módszerével fizetőssé tette az ország eddig ingyenes autópálya-szakaszait. Ezek döntően az egyes városok elkerülő részei, melyeket környezetvédelmi és közlekedésszervezési okok miatt vontak ki a fizetős rendszerből a megelőző, döntően baloldali, demokratikus kormányok. Ezzel egyrészt a forgalmat átterhelik a városok belső úthálózatára, másrészt különadókkal terhelik az elkerülő szakaszokat használó magyar embereket. Az elkerülő utakat ugyanis döntően a magyar lakosság használja, a külföldiek az autópályák eddig is fizetős, hosszú szakaszaira váltanak matricát, kizárólag az elkerülő utakat alig használják. Kivéve talán Szeged esetét. Az M5-ös autópálya M43-as autópályáig terjedő szakasza és az M43-as autópálya Szeged-Észak le-, illetve felhajtója közötti rész eddig mentes volt az útdíj fizetési kötelezettség alól, így mind a szegediek, mind a szegedi úti céllal rendelkező, döntően szerbiai illetőségű, külföldi állampolgárok ingyenesen jöhettek át a modern röszkei autópálya-átkelő forgalmában. Tekintve, hogy az autópálya-átkelőről a jelen döntést követően kizárólag a fizetős autópálya szakaszra történő felhajtással lehet tovább közlekedni, a valamikor kishatárforgalomnak is nevezett határ menti forgalmat vagy drasztikusan megfizettetik, vagy jelentős kerülőre kényszerítik. Sem a magyar, sem a szerb állampolgárok, köztük a jelentős számú délvidéki magyarság (v.ö.: Nemzettestünk külhoni tagjai – Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes), nem léphetnek be úgy az országba Röszkénél, hogy ezért ne kelljen legalább 5 000 forintot fizetniük. A határ menti két nagyváros, Szeged és Szabadka, és azok agglomerációjában élők csak eme sarc megfizetése, vagy több tíz kilométeres kerülő megtétele árán, korlátozott nyitva tartású, túlzsúfoltságra ítélt átkelőkön juthatnak egyik városból a másikba, mivel még azt a 600-800 méteres szakaszt is fizetőssé tette a kormány, amely a röszkei átkelő és az első le- illetve felhajtó, az úgynevezett Déli-Kapu között van. "A Demokratikus Koalíció követeli legalább az országhatár és az M5 autópálya Déli Kapu le- és felhajtója közti autópálya szakasz ingyenességének visszaállítását. "Követeljük, mert a kormány döntése az általa egyébként szeretve hangsúlyozott magyar embereknek egy súlyos és indokolatlan terhet jelent, nem is beszélve a délvidéki, nálunk sokkal rosszabb körülmények közt élő magyarságról"

- írja a közlemény.

"Kérdésünk, mit tett, vagy mit szándékozik tenni ennek a területnek a kormánypárti országgyűlési képviselője, B. Nagy László a helyzet megváltoztatása, és a szakasz ingyenessé tételének visszaállítása érdekében? Bizonyára nem képzeli azt, hogy ilyen döntésekhez kapta a mandátumát"

- teszik fel ilyen formában kérdéseiket B. Nagy Lászlónak.

"Mindenhol halljuk a Liszt Ferenc repülőtér, a Dél-Balaton, a budaörsi bevezető és egyéb szakaszok vonatkozásában felmerült problémákat, de nem halljuk, hogy bárkinek is fontos lenne ennek a határ menti és határon túli magyarok szempontból is súlyos helyzetnek a megoldása. Ezért kár jobboldali képviselőket küldeni az országgyűlésbe. A DK emlékeztet, a Fidesz a választási kampányában azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, ehhez képest az útdíj csak egyetlen különadó abból a több tucatból, melyet a kormány azóta kivetett"

- írják. Közleményüket úgy zárták, egy előrehozott választáson az állampolgárok kinyilváníthatnák véleményüket a kormány intézkedéseivel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.