Közélet

2010-es szintre zuhant a gázolaj, de itt tanyázik a kenyér ára is

2010-es szintre zuhant a gázolaj, de itt tanyázik a kenyér ára is

2015. január 23., péntek
2010-es szintre zuhant a gázolaj, de itt tanyázik a kenyér ára is
augusztus20szeged_069_mj

Sokat esett az üzemanyag ára, így sokan a sütőipari termékek olcsóbbá válását is remélték. Egy kenyérért kifizetett összegben viszont 1 forintnál is kevesebbet jelent a benzinköltség, főként a gabonatermés minősége és az euroárfolyam befolyásolja azt.

"Üzemanyagért jelenleg a 2010-es évnek megfelelőt fizetjük Magyarországon, de a péksütemények és a kenyér ára is ugyanezen a szinten van jelenleg" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Darabos Gábor

. A Magyar Pékszövetség Csongrád-Békés megyei elnöke ugyanakkor hozzátette: az üzemanyag kis részét képezi csupán a sütőipari termékeknek, egy kenyér árában ez 50 fillér és 1 forint között mozog. Azon pékségek esetében, melyek kiszállítással foglalkoznak, természetesen ez az összeg jóval magasabb a helyben sütött termékeket kínálóknál.

Olcsóbb lett a félbarna kenyér, drágult a fehér

A pékszövetség megyei elnökének szavait némileg árnyalja az MTI grafikonja, amely 2003-tól tavaly nyárig követi a kenyér árának változását. Míg a házi jellegű kenyér ára nagyjából megfelel a 2010-esnek, a fehér kenyér fogyasztói ára 28 forinttal emelkedett. Tizenhét forinttal csökkent ugyanakkor a félbarna ára, így helytálló a megállapítás, hogy átlagosan a négy évvel ezelőtti árakat fizetjük most is.

kenyer_ara

Az üzemanyagár helyett az euró árfolyama és a változó adórendszer az, ami a legnagyobb fejtörést okozza a sütőipar szereplőinek. "Az alapanyagok ára az euróhoz képest gyengülő forint miatt emelkedett. Bizony a kenyér még mindig lisztből készül, nem pedig benzinből vagy gázolajból. Ugyan a gabonatermés összességében nem lett rossz idén, de a sütőipari célra alkalmas gabonából idén kevesebb lett" - hangsúlyozta Darabos Gábor. Hozzátette: a hazai búzaár általában nem követi a világpiaci árakat, a terméstől függően a felvásárlási ára ingadozik ugyan, mire azonban a malomban liszt készül belőle, ez kisimul. "A pékig eljutva általában lefölözik az esetleges plusz összegeket. Ráadásul közöttük és a vevők között van az ipar egy másik jelentős ága, a kereskedelem, akiktől nem kérdezi senki, hogy mennyiért is kapták azt a kenyeret. Hogyha a pék csökkentett áron is adja a termékét, az a kereskedelmi árban már nem érezhető" - emelte ki a pékszövetség megyei elnöke. Hogy idén várható-e jelentősebb áremelés, arra nem tudott még válaszolni, elmondása szerint ugyanis a szakma egyelőre kivár. Idén ismét emelkednek a bérek, illetve nem világos egyelőre, hogy milyen új adók nehezíthetik meg a működésüket. "Az iparág régóta be van szorulva egy nagyon magas nyersanyagár és a nyomott kereskedelmi árak közé. Harcolnunk kell a multinacionális cégekben lévő, szinte termelői árakkal - a multik árulhatják a termelői ár alatt is ezeket a termékeket, hiszen a kiesett összeget be tudják hozni a kávékon, mosóporokon lévő pluszokból. Mi viszont ebből az összegből kell, hogy megéljünk" - magyarázta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.