Közélet

Visszaküldött törvényeket módosíthat a parlament

Visszaküldött törvényeket módosíthat a parlament

2014. december 23., kedd
Visszaküldött törvényeket módosíthat a parlament

Két rendkívüli ülést is tarthat ma az Országgyűlés. A Ház reggel 8 órától a szocialisták kezdeményezésére ül össze, ám várhatóan annak az ülésnek nem tudják majd elfogadni a napirendjét, így csak napirenden kívüli felszólalások hangozhatnak el. A képviselők a déltől kezdődő második ülésen az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött javaslatokat, vagyis a plázaépítési tilalmat fenntartó és a veszteséges szuper- és hipermarketek szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztéseket módosíthatják.

Az MSZP azért kérte rendkívüli parlamenti ülés összehívását, hogy a Ház parlamenti határozatban rögzítse, az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és a független képviselők is támogatták.

Rogán Antal

, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor jelezte, a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre, így a napirendet határozatképtelenség hiányában várhatóan nem fogadják el. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elhatározásukat azzal indokolta, hogy politikai színjátéknak tartják a szocialisták kezdeményezését. A délben kezdődő ülés szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődhet, majd az államfő által visszaküldött törvényekről szóló bizottsági jelentéseket, módosító javaslatokat tárgyalhatja a Ház. A képviselők a két javaslatot, 50-50 perces időkeretben tárgyalhatják, majd módosíthatják is az egyszer már elfogadott előterjesztéseket. Áder János pénteken küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását. Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosítást - amely a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények építésének, átalakításának és bővítésének építésügyi hatósági engedélyezési eljárási szabályait állapítja meg - a többi között a szakhatóságokkal kapcsolatos szabályozása miatt tartja aggályosnak a köztársasági elnök. Rogán Antal vasárnap azt mondta, a plázaépítési tilalmat fenn kell tartani, nem szeretnék, hogy január 1-jétől Magyarországon ismét épülhessenek plázák. Hozzátette: ha a parlament ezzel a kérdéssel csak februárban foglalkozna, akkor joghézag alakulhatna ki, amely később vagy jogvitákhoz, vagy megvalósuló plázaépítésekhez vezet. A kereskedelmi törvény módosításával kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője közölte, azt látják, a nemzetközi kereskedelmi láncok többször is tettek kísérletet arra, hogy a Magyarországon keletkezett bevételeiket külföldre vigyék; valamely külföldi leányvállalatuknál adózzanak utána és a profitot ott vegyék ki. Véleménye szerint Magyarországnak nem ez az érdeke, ezért gondolják azt, olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek ösztönzik a cégeket arra, hogy Magyarországon adózzanak bevételeik. A második ülés interpellációkkal, azonnali kérdésekkel, majd kérdésekkel ér véget, várhatóan 18 óra környékén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.