Egyház

Újdonságok is lesznek a vatikáni karácsonyi szentmisén

Újdonságok is lesznek a vatikáni karácsonyi szentmisén

2014. december 24., szerda
Újdonságok is lesznek a vatikáni karácsonyi szentmisén

Újdonságok is lesznek a Ferenc pápa által a Szent Péter-bazilikában szerda este bemutatandó szentmisén - közölte a Vatikán. A szertartás alatti felcsendülő zenét a katolikus egyházfő választotta ki.

"Próbáljunk meg csendben maradni, hagyjunk teret Isten szépségének" - ezt írta

Ferenc pápa

szerdai Twitter-üzenetében. Az idei szenteste a Szent Péter bazilikában a klasszikus zene jegyében zajlik. A fél tízkor kezdődő szentmise előtt a bazilikában gyülekező hívők

Arcangelo Corelli

(1653-1713) olasz zeneszerző Karácsonyi koncertjét hallgathatják meg. A misén a Hiszekegy imádságakor

Wolfgang Amadeus Mozart

Et incarnatus est (1781-82) című zeneműve csendül fel. A művet a Pittsburgi Szimfonikus Zenekar adja elő

Manfred Honeck

osztrák karmester vezényletével. Szólistaként az izraeli szoprán

Chein Reiss

énekel. Ez az első alkalom, hogy szenteste a pápai misén ezt a Mozart-darabot adják elő. A művet maga Ferenc pápa választotta ki, aki szerint Mozartnak ez az alkotása "felülmúlhatatlan és Istenhez vezet" - mondta el

Massimo Palombella

atya, a Sixtus-kápolna karmestere a Vatikáni Rádiónak. Újdonságot jelent, hogy a misén Ferenc pápa karjába veszi és személyesen helyezi be a jászolba a gyermek Jézus szobrát a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájában felállított betlehemben. Az egyházfőt tíz, népviseletbe öltözött gyermek kíséri Olaszország, Európa, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek képviseletében. A földrészek az egyházfő idei és januári apostoli látogatásainak helyszínei. Az oltárhoz két, többgyermekes olasz család viszi az adományokat a Vatikánban a családról októberben tartott püspöki szinódusra és a családok jövő ősszel Philadelphiában esedékes világtalálkozójára emlékeztetve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.