Közélet

Újabb 10 szénmonoxid érzékelő forgalmazását tiltotta meg a hatóság

Újabb 10 szénmonoxid érzékelő forgalmazását tiltotta meg a hatóság

2014. december 10., szerda
Újabb 10 szénmonoxid érzékelő forgalmazását tiltotta meg a hatóság

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ismételten vizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható szénmonoxid érzékelők megfelelőségét. Ennek keretében 10-féle termék mintavételezésre került sor. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a 10-féle (8 elemes és 2 hálózati feszültségről működő) riasztó egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, a megadott időn belül nem jeleztek.

A szénmonoxid érzékelőknek minden esetben fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználókat arra, ha a levegőbe kerülő szénmonoxid koncentrációja eléri a vonatkozó szabványban meghatározott értékhatárt. Az érzékelőknek már alacsonyabb szénmonoxid koncentráció esetén is jeleznie kell, magasabb koncentráció esetén viszont a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen. A most elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítást nyert, hogy a mintavételezett riasztók egyike sem felelt meg a vonatkozó szabvány követelményeinek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, megadott időn belül nem jeleztek. Tovább súlyosítja a helyzetet az a tény, hogy 6-féle (5 elemes és 1 hálózati feszültségről működő) készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést. A bevizsgálást követő kockázatértékelés és a vonatkozó szakvélemény megállapította, hogy a termékek mérgezés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A piacfelügyeleti eljárások jelenleg folyamatban vannak, azonban a fogyasztóvédelmi felügyelőségek – az ügydöntő határozatok meghozataláig – a termékek további forgalmazását megtiltották.

betiltott _CO_merok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.