Közélet

Száz kiemelkedő eredményű hallgatót támogat Szeged városa + FOTÓK

Száz kiemelkedő eredményű hallgatót támogat Szeged városa + FOTÓK

2014. december 11., csütörtök
Száz kiemelkedő eredményű hallgatót támogat Szeged városa + FOTÓK
varosi_osztondij16_kf

Tizenötödik alkalommal segíti ösztöndíjjal Szeged városa az itt tanuló egyetemistákat és főiskolásokat. A száz kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatót csütörtök délután köszöntötték a város dísztermében.

Szeged városa a Szegedi Felsőoktatási Szövetséggel kötött megállapodás alapján 1999-től kezdve minden évben ösztöndíjpályázatot ír ki a jó tanulmányi eredményeket elért – minimum második évfolyamos, nappali tagozatos, 26. életévüket még be nem töltött - szegedi főiskolás és egyetemista hallgatók számára. Az idei tanévben száz kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó hallgató részesül 10 hónapon keresztül, szeptembertől visszamenőleg havi tízezer forintos ösztöndíjban. Csütörtök délután őket köszöntötték a városháza dísztermében.

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája

Berkesi Ottó

, a felsőoktatásért felelős tanácsnok köszöntőbeszédében hangsúlyozta: nagy örömmel tölti ugyan el, hogy a felsőoktatás kiválóságait idén is támogatni tudják a lehetőségeikhez mérten, félő azonban, hogy a díjazottak köre a következő időszakban szűkülni fog. "A szegedi polgárok helyzete ebből a szempontból is más kell, hogy legyen, mint a többi nagyvárosé. Itt található ugyanis az ország két, nemzetközi szinten elismert egyetemének egyike, az itt épülő ELI lézerközpont pedig biztosítja azt, hogy Szeged mindig is a tudás egyik fővárosa lehet" - hangsúlyozta Berkesi Ottó. A természettudományok művelői mellett a tanácsnok bátorította a bölcsészhallgatókat is, akik majd pezsgő szegedi kulturális életben tölthetnek be fontos szerepet.

A város hatalmas vállalása volt az egyetem elindítása lassan száz esztendővel ezelőtt, ugyanilyen léptékű utat járt azonban be az intézmény, és a klebelsbergi örökségek immáron harmadik generációs, modern universitas épülhet - vette át a szót Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese. Kiemelte továbbá a város és az SZTE együttműködésének fontosságát, amely a későbbiekben is gyümölcsöző lehet mindkét fél számára. A hallgatók nevében Dudásné Hancsák Csilla mondott köszönetet, Szent-Györgyi Albert szavait idézve: Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája. A városi ösztöndíjasok mellett további 287-en szociális alapon részesültek havi ötezer forintos önkormányzati támogatásban a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében. Ehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma további öterez forintos támogatást nyújt havonta, ezen összeg odaítéléséről az érintett hallgatók 2015 márciusában kapnak végleges értesítést a minisztériumtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.