Közélet

Rogán: fenntartásokkal, de támogatja a Fidesz a drogtesztjavaslatot (FRISSÍTVE)

Rogán: fenntartásokkal, de támogatja a Fidesz a drogtesztjavaslatot (FRISSÍTVE)

2014. december 8., hétfő
Rogán: fenntartásokkal, de támogatja a Fidesz a drogtesztjavaslatot (FRISSÍTVE)

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, "erős pontosításokkal", de támogatja a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint voltak ellenvélemények a kormánypárti frakcióülésen, de a frakciónak "messze a túlnyomó többsége" támogatta a javaslatot. A frakcióvezető szavai szerint a drogszűrés ellenzői a drogot támogatják.

Kocsis Máté

elképzelésének támogatását

Rogán Antal

azzal indokolta, hogy az általános drogszűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a gyermekeket. A legfontosabb módosítási javaslatuk között említette, hogy a kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne, kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény. Rogán Antal kijelentette: a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandóak mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el. A VIII. kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes

Gulyás Gergely

konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig véleményt tesz le erről a frakció asztalára. Kérdésre úgy fogalmazott, "várjuk meg a végét" annak, hogy kire terjesztik ki a drogszűrést, de a közoktatásban részt vevő gyermekek esetében tartja a leginkább indokoltnak. A Kocsis Máté által javasolt 12-18 év közötti korosztályról azt mondta, a pontos korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg. A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat. Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést inkább "kekeckedésnek" nevezte. A sajtótájékoztató elején

Szabó Tímea

, a PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő egy alkoholszonda megfújására kérte Rogán Antalt, aki ezt meg is tette. Az eredmény negatív lett. Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden olyannak áll elébe, amit egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik. Szerinte egyébként ez "az egész csak azért van", mert az Együttben ülő képviselőtársainak "a drog egy nagyon kényes kérdés". Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

MSZP: el a kezekkel a gyermekeinkről!

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: "vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről". Ezt

Lukács Zoltán

, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján arra reagálva közölte, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője bejelentette: fenntartásokkal, "erős pontosításokkal", de támogatják a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot. Lukács Zoltán "agyrémnek" nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket vegzálnának, szerinte ehelyett stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. Rámutatott arra is, hogy a jövő évi büdzsé összesen 100 millió forintot biztosít drogprevencióra, miközben a tervezett teszt elvégzése az érintett körben több mint 40 milliárd forintba kerülne. "Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje" - fogalmazott. Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná. Szerinte az is vita tárgya lehet, hogy csupán az újságírók és a politikusok befolyásolják-e a közvéleményt. Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.