Közélet

Rakéta, pörgettyű, szikraszökőkút - szerda estig tart az óévbúcsúztató látványosságok vására

Rakéta, pörgettyű, szikraszökőkút - szerda estig tart az óévbúcsúztató látványosságok vására

2014. december 29., hétfő
Rakéta, pörgettyű, szikraszökőkút - szerda estig tart az óévbúcsúztató látványosságok vására
tuzijatekvasar07_gs

Immár „kutyabarát”, vagyis halk és zöld, tehát lebomló tűzijátékot is vásárolhatunk, vetőcsöves bombát azonban senki ne keressen, magánszemélyeknek nem értékesíthetik egy jogszabályváltozás miatt.

„Jól bejáratott termékek kaphatóak idén is, egy-két kisebb pálca nélküli rakétával bővült a kínálat, illetve a római gyertyából vannak nagyobb kaliberűek, 10 vagy 20 lövésesek. A nagyfejű rakétákból engedélyeztek nagyobb hatóanyag-tartalmúakat és a telepek között van egy-két újdonság. Most már kapható zöld, vagyis lebomló anyagú 48 lövetű telep” – tudtuk meg

Áchim Zsuzsanna

pirotechnikustól, aki a Napfény park parkolójában kínálja szilveszter este 9-ig a legkülönfélébb zajos és színes óévbúcsúztató kellékeket. Mindenki tud választani az ízlésének és pénztárcájának megfelelő termékek közül, persze több pénzért nagyobb látványosság is jár. Míg a kisebb földön forgó elemek pár száz forintba kerülnek, addig a nagy bombák és telepek akár 20 ezer forintba is kerülnek. Népszerűek a szikra szökőkutak és telepek, mellettük pedig a rakéták is. Érdemes tudni, hogy tavaly betiltották a vetőcsöves bombákat és petárdát se keressen senki, nem hozható forgalomba továbbra sem. Áchim Zsuzsanna elmondta, a kisgyermekes családok a kisebb színes, földön forgó eszközöket keresik, mellé például egy 25-ös telepet vásárolnak. Baráti társaságok is felkészülnek a szilveszteri bulikra, ők rendszeresen többet költenek, és a nagyobb hatóanyagú telepek közül válogatnak, melyek rakétái akár 30-40 méter magasra is szállnak. A pirotechnikus hozzátette, fokozottan óvni kell szilveszterkor a házi kedvenceket a petárdák miatt, a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat. Rájuk is gondoltak a pirotechnikai eszközöket gyártók, immár van „kutyabarát” telep is, mely társainál halkabb, így kevésbé riaszthatja meg a házi kedvenceket.

tuzijatekvasar05_gs

„A fiatalok körében töretlenül népszerű a sikoly, míg a felnőttek a látványos telepeket keresik leginkább. Számukra nemcsak a hanghatás már a fontos, hanem a látvány is. A családok általában 3-5000 forintot költenek erre” – ezt már

Leskovics Éva

pirotechnikus mondta el a Cserepes sori piacon. Hozzátette, vannak, akik imádják a tűzijátékot, alig várják a szilvesztert, hogy a 3. kategóriájú termékeket is megvásárolhassák, ők 30-50 ezer forintot is költenek az év végi színes-zajos bulikra. Tapasztalatai szerint az utolsó napon lesz a legnagyobb forgalom, sokszor még akkor is jönnek, mikor már zárnák a konténert. Az árak alig változtak, sőt vannak olyan pirotechnikai eszközök, melyeknek valamelyest olcsóbbak, mint egy-két évvel ezelőtt. Ezen felül akciókkal is próbálják a vevőket csalogatni minden hivatalos pirotechnikai eszközöket árusító helyen. Érdemes tudni, hogy egy kormányrendelet értelmében a csekély hatóanyagú, 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek forgalmazása és felhasználása egész évben engedélyezett. Azok, akik elmúltak 14 évesek az 1., míg a 16 éven felüliek a 2-es osztályba tartozó termékeket is megvásárolhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket csak nagykorúak vásárolhatnak december 28-a és 31-e között. Az előírások szerint a termékeket kizárólag december 31-én 18 órától január elsején reggel 6 óráig lehet felhasználni. Valamennyi bombának minősülő pirotechnikai terméket átsoroltak a 4. pirotechnikai osztályba sorolt át, vagyis magánszemélyek nem vásárolhatják meg azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.