Közélet

Orbán kirúgja Vida Ildikót, ha a NAV-elnök nem perel (FRISSÍTVE)

Orbán kirúgja Vida Ildikót, ha a NAV-elnök nem perel (FRISSÍTVE)

2014. december 8., hétfő
Orbán kirúgja Vida Ildikót, ha a NAV-elnök nem perel (FRISSÍTVE)
Orbán Viktor

Ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke nem pereli be André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, Orbán Viktor miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről. A kormányfő ezt az Országgyűlésben közölte, felszólítva egyben az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé.

Orbán Viktort

az MSZP-s

Bárándy Gergely

faggatta hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában az amerikai beutazási tilalomról, azt kérdezve, hogy "ki hazudik" az ügyben. A miniszterelnök válaszában azt mondta, "itt a lehetőség, hogy a bizonyítékok nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzük át". Kifejtette: az amerikai ügyvivő azt állítja, a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót. "Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni, és ezért pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani" - közölte Orbán Viktor. A kormányfő azt is mondta, ha valakiről bebizonyosodik, hogy korrupciós bűncselekményben érintett, akkor azt az embert Magyarországon nem leváltják, hanem bezárják. "A tét tehát nagy" - folytatta -, ha ugyanis az amerikai ügyvivő ezt bebizonyítja a NAV elnökéről, és a bíróság nyílt eljárásban megállapítja, akkor az adóhivatal vezetője börtönbe megy. "Ha azonban a bíróság azt állapítja meg, hogy az amerikai ügyvivő valótlanságot állított, annak is meglesznek a következményei" - fogalmazott a miniszterelnök. Reagálásában Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél. Viszonválaszában Orbán Viktor erre azt mondta, ha az amerikai ügyvivő megvádolt egy magyar köztisztviselőt személyes korrupcióval, nem teheti meg, hogy elbújik a személyes diplomáciai védelme mögé. "Álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít" - szólította fel a kormányfő

André Goodfriendet

.

Goodfriend a jogsegély-egyezményre hívta fel a figyelmet

Az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt - írta Twitter-bejegyzésében André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője hétfőn. Előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta, ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem pereli be André Goodfriendet, leváltja őt az adóhatóság éléről. A kormányfő egyben felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé.

Fazekas: Magyarország októberben jogsegélykérelemmel fordult az Egyesült Államokhoz

Polt Péter

legfőbb ügyész már október 27-én jogsegélykérelemmel fordult a magyarok ellen elrendelt amerikai beutazási tilalom miatt az amerikai igazságügyi miniszterhez egy 2008-as egyezmény alapján - mondta el az M1 Híradónak a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn. A műsor azután kereste meg

Fazekas Gézát

, hogy Orbán Viktor kormányfő felszólította az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. André Goodfriend erre reagálva a Twitteren azt írta: a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt. Fazekas Géza emlékeztetett: Polt Péter - mivel nem folyamatban lévő büntetőügyről van szó - azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltasson adatokat Magyarországnak. Erről a legfőbb ügyész levélben is tájékoztatta André Goodfriendet - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.