Közélet

Nemzeti Pedagógus Kar: maradjon a pedagógusbérek minimálbérhez kötése

Nemzeti Pedagógus Kar: maradjon a pedagógusbérek minimálbérhez kötése

2014. december 14., vasárnap
Nemzeti Pedagógus Kar: maradjon a pedagógusbérek minimálbérhez kötése
iskola_tanulas

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) azt kéri, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvény azon pontját, amely megszüntetné a pedagógusbérek minimálbérhez kötését.

A szervezet országos küldöttgyűlése erről szóló, elektronikus úton hozott állásfoglalását vasárnap juttatta el az MTI-hez. A NPK véleménye szerint a pedagógusok előmeneteli rendszerének hosszú távon legfontosabb eleme volt az illetményalap minimálbérhez való rögzítése. Ez jelentette a garanciát a jövedelmek értékének megőrzésére. Ennek megváltoztatása egyértelműen hátrányos a pedagógusok számára. A kar szerint félő, hogy a szeptemberben esedékes 3 százalék körüli béremelés már 1 százalékos évi infláció mellett is a pedagógusok többségénél reálbércsökkenést eredményezi. Ezért kérik az előterjesztőket és a döntéshozókat, hogy ezt figyelembe véve gondolják át a költségvetési törvényjavaslat e pontját, és kezdeményezzék annak visszavonását. Szombaton a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és 13 rangos állami és egyházi gimnázium vezetője kérte nyílt levélben a kormányfőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) illetékes vezetőit, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy továbbra is a minimálbérhez kötötten emelkedjenek a pedagógusbérek, és ne változtassanak a vonatkozó szabályozáson. Erre a szaktárca úgy reagált: a jövő évi költségvetésben benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete, és 2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye az idei, októberben kézhez kapott bérhez képest. Kitértek arra is: a pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése az előzetes ütemezésnek megfelelően folyik, egy év alatt háromszor is emelkedett a pedagógusok alapilletménye 2013. szeptember és 2014. szeptember között. 2014 után 2015-ben is tovább növekszik a pedagógusok bére, 2015. januártól több mint 20 ezer pedagógus illetménye az előmeneteli rendszer részeként legalább 8 százalékkal növekszik majd. Ők azok, akik pedagógus II., vagy mesterpedagógus minősítést kaptak idén. 2016 januárjától a kormányzat szándékának megfelelően tovább folytatódik a pedagógus II. és a mesterpedagógus fokozatba átlépők számának a növekedése, így a bérük is nő - jelezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.