Bulvár

Mit tegyünk a karácsonyi "szeretetdobozba"?

Mit tegyünk a karácsonyi "szeretetdobozba"?

2014. december 16., kedd
Mit tegyünk a karácsonyi "szeretetdobozba"?
karacsony_adomany_jotekonysag_gs

Ahogy pörögnek a hetek az asztali naptárban, s egyre több csokoládé fogy a gyerekek adventi kalendáriumából, a karácsonyi hangulat elárasztja a szürke hétköznapokat. Talán éppen ettől az ünnepeket körüllengő megfoghatatlan, gyermeki lelkesedéssel átitatott érzéstől vezérelve döntenek úgy sokan, hogy nemcsak szeretteik ajándékairól gondoskodnak, hanem idegen családok karácsonyfája alá is csempésznek valami apróságot.

Mára a szeretetcsomag mint fogalom él a köztudatban, érkezzen az adomány cipősdobozban, zsákban, utánfutón vagy a mikulásgyárakból. Egy a lényeg: tartalma a hátrányos helyzetű családok megsegítésére és az idősek boldogulására szolgáljon. "Mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a téli időszak közeledtével elsősorban a tartós élelmiszerekre van szükség. Így például érdemes lisztet, sót, cukrot, étolajat, száraz tésztát, és rizst elhelyezni az adományban, de ugyan úgy nagy ajándék a szaloncukor és nassolni valók, vagy a tisztítószerek és játékok" - világosított fel

Sasvári Krisztina

, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének igazgatója. A magyarok 26 százaléka kénytelen nélkülözni - ezt tükrözik az Eurostat, vagyis az unió 28 tagállamát felmérő statisztika legfrissebb adatai. Egyelten országban sem nőtt olyan drasztikusan a szegények száma, mint hazánkban, különösen az anyagilag súlyosan deprivált háztartások szaporodtak fel. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan több olyan alapvető dolog hiányzik egy házvezetésből, mint a tévékészülék, a mobiltelefon, az autó vagy a mosógép, de azokat is ebbe a kategóriába sorolják, akik nem tudnak kétnaponta húsételt fogyasztani, vagy rendszeresen fűteni. Az elkeserítő helyzetet a megyei vöröskereszt is megérzi, az igazgató portálunk kérdésére elárulta, évről évre egyre több kérelem érkezik feléjük magánszemélyektől, az ünnepek közeledtével pedig még többen fordulnak hozzájuk segítségért. Csongrád megyében a hivatalos adatok szerint Kistelek és térsége a legveszélyeztetettebb. "A felajánlásokat összesítjük, tehát nem azonnal osztjuk ki. Összevetjük, miből mennyi érkezett és ezt hogyan tudjuk elosztani. Az úgynevezett egységcsomag rendszert kiegészítjük az egyedi kérésekkel, például a nagycsaládoknak több édességet és játékot juttatunk el, míg az idősekhez inkább tartós élelmiszerből viszünk többet." A rászorulók 6-7 kg alapcsomagot kapnak, amelyeket az adott település szociális szakembereivel, családsegítőivel visznek házhoz. Így tudják elérni, hogy minden háztartáshoz elérjen a felajánlás. Tavaly a karácsonyi időszakban 2750 kg élelmiszert, 432 kg játékot és 572 kg ruhát gyűjtöttek, több mint 1000 nélkülözőt tudtak meglepni. A társadalmi összefogás pedig idén is megmutatta erejét: december 6-án a Pick-szurkolók 183,6 kg szaloncukrot adakoztak a vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének, amelynek egy részét a gyerekek karácsonyán osztják szét, Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.