Gazdaság

Miniszterelnökség: lezárult a takarékszövetkezeti rendszer megújítása

Miniszterelnökség: lezárult a takarékszövetkezeti rendszer megújítása

2014. december 5., péntek
Miniszterelnökség: lezárult a takarékszövetkezeti rendszer megújítása

Lezárult pénteken az a másfél éve megkezdett munka, amelynek célja a szövetkezeti hitelintézetek átvizsgálása, a szabálytalanul működő intézmények kiszűrése, végső soron a takarékszövetkezeti szektor megerősítése volt; a garanciaközösség felállításának köszönhetően több takarékszövetkezeti csődre nem kell számítani - közölte a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkársága az MTI-vel.

A folyamat befejező lépéseként 39 takarékszövetkezettel egészült ki, és 117 tagjával teljes körűvé vált az a garanciaközösség, amely az ágazat teljes megújulását hozza magával. Az új tagok felvételével egy időben a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) egy takarékszövetkezetet kizárt soraiból, egy tagja számára pedig engedélyezte az integrációból való kilépést. A Tisza Takarékszövetkezet esetében az átláthatatlan gazdálkodás és a súlyos működési szabálytalanságok miatt vált elkerülhetetlenné a kizárás, a tevékenységének megszüntetését kezdeményező, betétessel nem rendelkező Magyar Vidék Hitelszövetkezet pedig maga kérte a kilépést - olvasható a közleményben. A Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása egy hónapon belül megkezdődhet. A szövetkezeti hitelintézet mintegy 10 ezer betétese között mindössze 17 olyan ügyfél van, akinek a megtakarítása meghaladja az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított 100 ezer eurós összeghatárt. A kártalanítás menetéről az ügyfelek időben tájékoztatást kapnak, az érintett szervezetek mindent elkövetnek, hogy mindenki a lehető leghamarabb pénzéhez jusson - áll a közleményben. A most felállt garanciaközösségben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek. Az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére. A tőke csoportszintű felhasználása kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének és további növekedésének. Az új működési modellben a takarékszövetkezetek együttesen a legszigorúbb uniós szabályozásnak is megfelelnek, és a nagyobb ügyfelek hitelezésére is képessé válnak - szögezi le az államtitkárság közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.