Közélet

Kondé Lajos: Nem pénzen vehető meg az igazi ajándék

Kondé Lajos: Nem pénzen vehető meg az igazi ajándék

2014. december 22., hétfő
Kondé Lajos: Nem pénzen vehető meg az igazi ajándék
betlehemi_lang08_gs

A karácsonyi ajándékozásnak a megbecsülés gesztusáról, nem pedig az elköltött tízezrekről kell szólnia - vélekedik Kondé Lajos. A dóm plébánosának szenteste és karácsony napja a misézést jelenti, hivatásán túl azonban mindig időt szakít rá, hogy egy kis aprósággal meglepje szeretteit.

Hagyományosan családja, szerettei körében ünnepli a karácsonyt minden keresztény ember, akinek módja van rá. Egyes szakmák esetében azonban elengedhetetlen a munka ilyenkor is: a tűzoltók, mentősök és rendőrök a lakosok biztonságáért áldozzák fel szabadidejüket, de az egyház számára is ezen ünnepek telnek a legszorgosabban. Bizonyos tekintetben egy papnak minden hívő ember a családtagja, így

Kondé Lajos

szerint az ünnep számukra sem telik magányosan. "A plébániák számára az év utolsó napjai járnak a legtöbb tennivalóval, hiszen a hagyományos és karácsony misék, pásztorjátékok szinte minden időnket kitöltik. Ez egyrészt egy megpróbáltatás, másrészt viszont öröm is. Karácsony legfontosabb üzenete az, hogy a Jóisten szeretete köztünk van, gyermeke pedig boldogságot és békességet hozott a világba. Ezt az üzenetet szeretnénk átadni minden hozzánk betérő embernek" - hangsúlyozta Kondé Lajos. Hozzátette: nem elég persze az, hogy csupán az ünnepek ideje alatt hangozzék el ez az intelem, mindenkinek arra kell törekednie, hogy ezt megélje a családba és a társadalomba egyaránt. Hivatásával járó feladatait követően a plébános is meglátogatja szeretteit, hozzátartozóit, hogy együtt ünnepeljenek. Ez legkorábban karácsony másnapján történhet meg, az egyház azonban karácsony nyolcadát ünnepli ilyenkor, amely során egészen év végéig ünneplik a Megváltó eljövetelét. Az ajándékvásárlással kapcsolatban azonban határozott szabályokhoz tartja magát Kondé Lajos. "Az átlagos emberek sajnos már az ajándékozás túltengésében élnek, melyet a kereskedelmi cégek állandó jelleggel sugalmaznak nekik reklámokkal. Az ajándékozással nincsen önmagában semmi gond, hiszen egy gesztus, azt fejezzük ki vele, hogy fontosnak tartjuk a másikat, szeretnék neki örömet szerezni. Ezt azonban nem súlyos tízezrek kifizetésével kell kifejezni, pénzen nem vehető meg az igazi ajándék. Egy ajándék legyen személyes, örömszerző, emelje az ünnep légkörét és szorosabbra fűzze a két személy közötti viszonyt" - emelte ki a plébános. Egy kis csomagot Kondé Lajos is összeállít az ünnepekkor, melybe mézeskalács figurát, verset és kézzel készített, apró ajándékokat rejt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.