Közélet

Kiemelt feladat a vidék, benne az Alföld felzárkóztatása

Kiemelt feladat a vidék, benne az Alföld felzárkóztatása

2014. december 11., csütörtök
Kiemelt feladat a vidék, benne az Alföld felzárkóztatása

Kiemelt feladatként kell kezelni a vidékfejlesztést, benne az Alföld felzárkóztatását az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakában, célzott programokkal kell megállítani a térség leszakadását - jelentette ki Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője csütörtökön Békéscsabán, sajtótájékoztatón.

Az LMP a mélyülő gazdasági és társadalmi különbségek mérséklésére Alföld eseti bizottság létrehozását javasolja, az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot november 25-én benyújtották

Kövér Lászlónak

, az Országgyűlés elnökének - tette hozzá a képviselő.

Sallai Róbert Benedek

kiemelte: mindenkire számítanak, politikusokra és szakértőkre, akik elkötelezettek a vidékfejlesztés, azon belül is az Alföld felzárkóztatásában. A régió leszakadása a rendszerváltás után tovább erősödött. Az egy lakosra jutó bruttó hazai termék alapján Magyarország hét régiója közül a sort Dél-Alföld és Észak-Alföld zárja, ahol a felét sem éri el annak összege, amit Közép-Magyarországon mérnek. Az Eurostat az EU 28 tagállamának régióit vizsgálta. A tanulmány alapján számottevő Magyarország alföldi térségeinek elmaradása. A legjobban teljesítő Közép-Magyarország a középmezőnyben, a többi régió az utolsó harmadban található - mutatott rá az LMP képviselője. Az Alföld eseti bizottság feladataival kapcsolatosan elmondta: a földrajzi tájegység természeti erőforrásainak és adottságainak a számbavétele és egy átfogó Alföld Gazdaságfejlesztési Stratégia kidolgozása, benne konkrét javaslatok megfogalmazása a kormány felé. Cél az Alföldet kiemelten sújtó területi egyenlőtlenségek felszámolása, a gazdasági felzárkóztatás gyorsítása. A témajavaslatok között szerepel a munkaalapú, értékteremtő gazdaság fejlesztése, a kis- és közepes vállalkozások pályázati forrásszerzésének könnyítése és az előfinanszírozás megteremtése. Az LMP előterjesztésében többek között javasolja az Alföld komplex vízgazdálkodásának a kiépítését, tájgazdálkodási modellprogramok megvalósítását, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztését, a nagyobb hozzáadott értékű mezőgazdasági termelés ösztönzését, a tájegység közlekedési anomáliáinak felszámolását. Hozzátette: a programban szeretnék integrálni az elmúlt 25 év meg nem valósított, előremutató kezdeményezéseit. Az Alföld eseti bizottság öt tagból áll, minden képviselő csoport egy-egy tag személyére tehet javaslatot. Az LMP fontosnak tartja, hogy az eseti bizottság a ciklus végéig fennmaradjon - mutatott rá Sallai Róbert Benedek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.