Egyetem

Keddig lehet jelentkezni középfokú központi írásbeli felvételire

Keddig lehet jelentkezni középfokú központi írásbeli felvételire

2014. december 3., szerda
Keddig lehet jelentkezni középfokú központi írásbeli felvételire

December 9-éig jelentkezhetnek az általános iskolások központi írásbeli felvételi vizsgára. Az erre szolgáló jelentkezési lapot abba a középiskolába kell eljuttatni, amelyben a diák szeretné megírni az írásbeli feladatokat.

Az Oktatási Hivatal szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, csaknem ötszáz középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. A hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli vizsgáit a magyar nyelvi és a matematikai kompetenciákat mérő, központilag kiadott, egységes követelményeket tartalmazó feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint kell megszervezni. Ha a középiskola nemzetiségi nevelés-oktatást folytat, akkor helyben készített, nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használhat, de köteles a központi matematika írásbeli vizsga eredményét figyelembe venni, és ekkor is meg kell szerveznie a központi írásbeli vizsgát mindkét tantárgyból. A központin kívül más írásbeli vizsgát nem követelhetnek meg az iskolák. A szükséges jelentkezési lap a

www.oktatas.hu

honlapról letölthető - ez azonban nem tévesztendő össze azzal, amelyet a középfokú iskolákba jelentkezésre kell majd használni. Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. A központi írásbeli vizsgákat a nyolc és a hat évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára január 17-én 10 órától, a pótló írásbeli vizsgát pedig január 22-én 14 órától kell megszervezni. Utóbbit azok írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbeli vizsgát. Az eredményről a vizsgát szervező középfokú iskola február 5-éig közvetlenül tájékoztatja a diákokat. A középfokú felvételivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján – www.oktatas.hu – a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2014/2015. tanév) menüpontban. Ugyanott megtalálhatók az írásbeli vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők a jelentkezési lapok is - írta az Oktatási Hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.