Kultúra

Interaktív tárlatoknak ad majd helyet a dóm megújuló altemploma + FOTÓK

Interaktív tárlatoknak ad majd helyet a dóm megújuló altemploma + FOTÓK

2014. december 3., szerda
Interaktív tárlatoknak ad majd helyet a dóm megújuló altemploma + FOTÓK
urnaszenteles _mj 018

Új helyére, a főoltár alá költözött a szegedi dóm urnatemetője, ezzel azonban nem ért még véget az altemplom felújítása: az oszlopcsarnokban modern kiállítóteret alakítanak majd ki, amely interaktív tárlatok berendezését teszi majd lehetővé a múzeum és az egyházmegye számára.

Szerda délután

Sutka István

prefektus felszentelte az utolsó urnafülkét is, amely immár a főoltár alatt újonnan kialakított részben várja a megemlékezőket.

Kozma Gábor

, a Gál Ferenc Főiskola rektora korábban úgy nyilatkozott portálunknak: az urnatemető egy méltó, csendes helyre került, ahol a látogatók háborítatlanul emlékezhettek meg szeretteikre. A dóm altemplomának átalakítása ezzel még nem ért véget. Az urnatemető régi helyszínén is megkezdődhetnek a munkálatok, felszámolják az oszlopok között húzódó közfalakat, kívül-belül szigetelik és kialakítják az új funkciót betöltő helyiséget. "Kialakítják az altemplom egységes oszlopcsarnokát, melyben kiállítóteret rendezhet be a Móra Ferenc Múzeum és az egyházmegye gyűjteménye. Állandó és időszakos tárlatok, illetve egyéb, a dóm által befogadott rendezvényeknek is helyet kapnak itt" - árulta el Kozma Gábor rektor. Hozzátette: a kor igényeinek megfelelő, modern lehetőségeket biztosítanak majd a tárlat kialakítására, amely bármely nagyváros múzeumaiban megállná a helyét. "Olyan interaktív rendszerek állnak majd a látogatók rendelkezésére, melyek digitálisan feldolgozott anyagok megtekintését is lehetővé teszik" - ígérte a rektor. Tervek szerint 2015. május 31-én zárul a projekt, a közel 2,1 milliárd forintos fejlesztés során kívül-belül megújul a fogadalmi templom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.