Közélet

Hende Csaba: minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét

Hende Csaba: minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét

2014. december 14., vasárnap
Hende Csaba: minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét

Minden körülmények között védelmezni fogjuk a lengyel és a magyar szabadság ügyét - emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Lengyelországban a limanowai csata századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, a Limanowa melletti Jabloniec hegyen.

A történelem és a két ország mintegy ezeréves barátsága arra figyelmeztet, nem lehet szabad az egyik nép, ha nem szabad a másik - tette hozzá. Megint a nagyhatalmi erőpolitika napjait éljük - mondta Hende Csaba, hozzátéve: nem tudjuk mit hoz a jövő. Nem tudjuk, hogy a tőlünk keletre folyó háború, a balti térségben zajló flottamozgások, a NATO közös légterének folyamatos provokálása végül hová vezet. "Azt azonban tudjuk, számíthatunk egymásra" - fogalmazott

Hende Csaba

. Kifejtette: Lengyelország és Magyarország, ahogy a történelemben többször, úgy a jövőben is számíthat egymásra testvérnemzetként és a NATO tagjaiként, amit a közös érdekek és közös biztonság mellett a szabadság és a jog, a kölcsönös tisztelet és az emberi méltóság közös értékei tartanak össze. A közelmúltban magyarok és lengyelek több programmal felidézték az első világháborúban megvívott győztes limanowai csatát. November 28-án a Várpalotán felállított hősi emlékműtől indult el a limanowai emlékportya. A lovas csapat az első világháborúban használt felvonulási útvonalakat követve több emlékművet látogatott meg az utóbbi több mint két hétben, s útjuk végén vasárnap a limanowai csata emlékhelyén helyezték el a hősök koszorúját. A rendezvénysorozat zárásaként hagyományőrzők játszották újra a csatát a Jabloniec hegyen, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter és Maciej Jankowski, a lengyel védelmi minisztérium államtitkár-helyettese megkoszorúzta a felújított emlékművet. A vasárnapi ünnepségen részt vett mások mellett Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Maruzs Roland alezredes, a társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztály osztályvezetője, Ágh Péter és Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselők, Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere, valamint Muhr Ottomár ezredes unokája és felesége is. Az 1914. november 28. és december 18. közötti limanowai csatában az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat. A Limanowa melletti Jabloniec magaslaton található a 368. számú haditemető, ahol a hősi halált halt monarchiabeli, lengyel és orosz hősi halottak nyugszanak. A huszárok között itt nyugszik a soproni Nádasdy császári és királyi 9. huszárezred parancsnoka, Muhr Ottomár ezredes is. A Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Kislengyelországi Vajdasági Hivatal a csata centenáriumára mintegy 15 millió forintból újította fel a temetőt. A felújítási munkálatok első ütemében idén megújult a kápolna, egyes síremlékek, továbbá a temető sétányának köveit és a már leomlóban lévő kőkerítést is helyreállították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.