Közélet

Háromszéki tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt

Háromszéki tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt

2014. december 15., hétfő
Háromszéki tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt

Mintegy 150 ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektus épülete előtt hétfőn és tiltakozott az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt.

A résztvevők többször elénekelték a magyar himnuszt. A Magyar Polgári Párt (MPP) által kezdeményezett megmozduláson

Tamás Sándor

, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott megyei tanácselnök is részt vett.

Marius Popica

prefektus ötezer lejre (350 ezer forint) múlt szerdán bírságolta az MPP-t amiatt, hogy a június 4-én tartott trianoni megemlékezés résztvevői elénekelték a magyar himnuszt. Szerdára Csíkszeredában hirdettek hasonló megmozdulást, amelyet Sepsiszentgyörgyön egy hétig naponta megismételnek. A prefektusnak a magyar himnuszhoz és a székely zászlóhoz való viszonyulása miatt a kovásznai megyei önkormányzat hétfőn ismét elhelyezte a prefektúra épülete elé a "SIC - Terra Siculorum" (Székelyföld neve latinul) feliratú, tizenkét négyzetméteres táblát, amelyet tavaly szereltettek le. Tamás Sándor elmondta, hogy a prefektus büntetőjogi pert akar indítani ellene a székely zászló eltávolításáról szóló egyik jogerős bírósági határozat tiszteletben tartása miatt. Ezért úgy döntött, hogy önként eltávolíttatja az önkormányzati épületről a zászlót, ugyanakkor visszahelyezték a prefektúra épülete elé a táblát, hogy a székely jelképek láthatóbbá váljanak a kormány területi képviselőjének - magyarázta a megyei tanácselnök. A prefektus korábban azt mondta a maszol.ro hírportálnak, hogy a bírságot azért rótta ki, mert a megemlékezésen a szervezők nem énekelték el a román himnuszt is. Hétfőn a prefektus egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a magyar himnusz eléneklését nem büntetik, csak az "intonálását". A maszol.ro szerint a prefektus nem tudott világos magyarázatot adni arra, hogy mi a különbség az éneklés és az intonálás között, vagyis hogy mikor büntetnek, és mikor nem. Az MPP hétfői közleményben úgy vélte, a prefektusnak nem magyarázkodnia kellene, hanem a törvényesség betartását felügyelve, a békés együttélés feltételeit kellene szavatolnia Háromszéken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.