Közélet

Gulyás Gergely: az ország önrendelkezését kell félteni, nem az ellenzék jogait

Gulyás Gergely: az ország önrendelkezését kell félteni, nem az ellenzék jogait

2014. december 9., kedd
Gulyás Gergely: az ország önrendelkezését kell félteni, nem az ellenzék jogait

Az ország önrendelkezését kell félteni, nem az ellenzék jogait - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a Szabadság és felelősség elnevezésű, emberi jogok világnapja alkalmából rendezett keddi kerekasztal-beszélgetésen Budapesten.

Arra a felvetésre, hogy van-e ok Magyarországon félni, a kormánypárti politikus úgy reagált: itt nyugodtan lehet tüntetni a kormány ellen, és az ésszerű felvetéseket még meg is fogadja a kormány.

Schiffer András

, az LMP társelnöke a felvetés kapcsán kijelentette: ellenzéki politikusként nem fél, mi több, más ellenzéki politikusoknak sincs erre okuk, hiszen még az elszámoltatás is elmaradt 2010 után. Az emberek is szót emelnek a közügyekben a hatalommal szemben, erre volt példa a közelmúltban is. Az ellenzéki politikus szerint az egész félelem téma csak önfelmentésnek jó, senkinek nincs oka félni a politikai véleménynyilvánítástól, feltéve, hogy tud szövetkezni másokkal, mert egyenként a helyi hatalom le tudja vadászni a hatalom ellen tiltakozókat, de összefogva, szerveződve lehet erőt mutatni. Schiffer András szólt arról is, hogy a társadalmi különbségek terén európai összehasonlításban élre tört az ország, kiépül egy hűbéri rendszer, nem feltétlenül országos szinten, de sokan megélik, hogy a helyi döbrögiktől függ az egzisztenciájuk. Amikor pedig egy társadalomban egyre többen gondolják, hogy menthetetlenül lecsúsztak, ott a szélsőségek is felerősödhetnek. Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is: a kormánytöbbség parlamenti eszközökkel erősíti a hazai nagytőke helyzetét, és miközben az állam kijelöli az új nagyburzsoáziát, a nyomor szélén hagy százezreket, az államtól függő helyzetben lévő embereknek pedig van okuk a félelemre. Schiffer András hangsúlyozta, hogy Magyarországot Magyarországról kell kormányozni és a problémákat itt kell megoldani. Gulyás Gergely - a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója - az ellenzéki politikus érveire reagálva felhívta a figyelmet az ország idei magas gazdasági növekedésére, továbbá arra, hogy akinek van munkahelye, annak nő a függetlensége, Magyarországon pedig soha annyian nem dolgoztak a rendszerváltás óta, mint most. A piaci szférában is háromszázezerrel nőtt 2010 óta a munkahelyek száma. "Az előző kormányhoz képest nincs okunk szégyenkezni" - mondta a kormánypárti politikus. Hozzátette: sok, "Döbrögi-váddal" illetett politikus óriási fölénnyel győzött a titkos szavazásokon.

Prőhle Gergely

nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: évek óta az a feladata, hogy a világban eloszlassa a kormánnyal kapcsolatos félelmeket, és eközben azt szűrte le, hogy a félelem rendkívül szubjektív dolog. Ezért is fontos a jogi természetű vitákat a szubjektív véleményalkotástól elválasztani. Az emberi jogok értelmezése, alkalmazása gyakran politikai célokat takar - fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Prőhle Gergely szerint a racionális vitának helye van ezekben a kérdésekben. Nagyon kell vigyázni, hogy az ember ne veszítse el a hidegvérét, mert ennek nagy a kockázata - tette hozzá.

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere, a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatában, doktrinerség nélkül kell nézni az emberi jogok helyzetét. A kapcsolati erőszak a második Orbán-kormány időszakában lett büntetőjogilag szankcionált cselekmény, a romagyilkosságok kapcsán a 2010 utáni kormányzat állította helyre az áldozatok felgyújtott otthonait és eddig 70 millió forint támogatást fizetett ki a hozzátartozóknak, miközben az előző kormány csak a szájtépésben jeleskedett. Az oktatásban pedig a jelenlegi Nemzeti alaptanterv az erkölcstanoktatással és a szabadságjogok megismertetésével azt célozza, hogy a következő nemzedék érzékenyebb legyen az emberi jogokra, mint a jelenlegi - fejtette ki Balog Zoltán. A miniszter beszédét a közönség soraiból féltucatnyi fiatal fiú és lány közbekiabálása szakította félbe. Balog Zoltán szót adott a kis csoport vezetőjének,

Misetics Bálintnak

, aki A Város Mindenkié csoport aktivistájaként, illetve a Fidesz-székház 2013-as elfoglalása kapcsán vált ismertté. Misetics Bálint társaival kórusban perceken át olvasott fel egy petíciót, az iskolai szegregáció, faji, nemzetiségi és szociális alapú elkülönítés ellen emeltek szót a "néhai és az eljövendő köztársaság" nevében. A demonstráló fiatalok kezében az iskolai szegregációt elítélő feliratok voltak. A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány által évek óta megrendezett konferencia az emberi jogok világnapjához kapcsolódik. Az ENSZ Közgyűlése 1954-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok napjává annak emlékére, hogy 1948-ban ezen a napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebben a dokumentumban foglalták össze az úgynevezett klasszikus politikai és polgári jogokat, továbbá a gazdasági, szociális és kulturális jogok bizonyos körét. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát a világ összes állama ratifikálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.