Egyház

Gáncs Péter: a betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember

Gáncs Péter: a betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember

2014. december 25., csütörtök
Gáncs Péter: a betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember

A betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

A püspök prédikációjában kiemelte, Krisztus születése óta lehet ajándékként tekinteni a földi életre, mert Isten megszentelte a földet azzal, hogy a világra született, és a föld pora magába szívta könnyeit és vérét. Ez a föld Isten járta föld - hangsúlyozta

Gáncs Péter.

Abból a kegyelemből élünk - fogalmazott a püspök -, hogy Isten eltapossa vétkeinket, és megbocsátva befogad minket. Ezzel pedig "minket is fölszabadít arra, hogy merjünk szeretni, elfogadni, bocsánatot kérni és adni, másokat befogadni". Ennek a befogadásnak, ennek az egymásra találásnak "mindennél szebb és egyszerűbb szimbóluma a betlehemi jászol" - tette hozzá. Gáncs Péter rámutatott: a karácsonykor fölragyogó isteni fényben senki sem lehet többé sötétben. "Az isteni kegyelem világosságában élünk, még akkor is, ha sok minden homályos körülöttünk", akkor is, ha elrejtőzünk a fény elől, vagy ha bekötött szemmel járunk a világban. Nem zuhanásban, hanem a hajnal reménységében, azzal a "csodálatos tudattal, hogy Istentől jövünk, hozzá érkezünk, és a kettő között is vele járhatunk" - mondta. A püspök hozzátette: az ünnep fényében "megtalálhatjuk a hétköznapok értelmét, az örömhírt, hogy az élet ajándék, kegyelem, amelyet boldogan oszthatunk meg másokkal is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.