Bulvár

Értékes ajándékokat kaptak a Motiváció Ösztöndíjprogram tanulói + FOTÓK

Értékes ajándékokat kaptak a Motiváció Ösztöndíjprogram tanulói + FOTÓK

2014. december 15., hétfő
Értékes ajándékokat kaptak a Motiváció Ösztöndíjprogram tanulói + FOTÓK
motivacio_program04_kf

Több mint nyolcvanan, általános és középiskolás tanulók, illetve mentoraik vettek részt szombaton a Motiváció Ösztöndíjprogram karácsonyi vacsoráján. A nehéz sorsú gyermekek személyre szabott ajándékokat kaptak: volt, akinek a sportegyesületi tagságát vagy a táncóráit finanszírozták, míg mások a későbbi munkájukhoz szükséges szerszámokat kértek karácsonyra.

A

Motiváció Ösztöndíjprogram

7–11. évfolyamos, elsősorban halmozottan hátrányos helyzetű tanulók szövegértésének fejlesztésére fókuszál, célja a marginalizált helyzetű gyermekek, fiatalok iskolai sikerességének támogatása. A program Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Tiszaszigeten valósul meg, a három településről összesen 75 tanuló vesz részt a programban. Bár a szombati napon minden tanulónak az iskolapadban kellett töltenie a délelőttöt (most „dolgozták le” december 24-ét), a legtöbben már hetek óta készültek az eseményre. A tanulók ugyanis nem csak egy közös vacsorán vettek részt mentoraikkal, hanem értékes ajándékokat is kaptak. A rendezvénynek az Alsóvároson található Kapca Kávézó-Bisztró adott otthont. Az értékes ajándékok átadása után DJ Egon szolgáltatta a zenét a résztvevőknek.

A program vezetője, Csempesz Péter elmondta: az elmúlt hetekben a mentorok minden egyes tanulóval megbeszélték ki, mire szeretné fordítani a rendelkezésére álló összeget. A program keretében ugyanis a tanulók az 5200 Ft havi ösztöndíj mellett, 3580 Ft értékű, úgynevezett természetbeni juttatásban is részesülnek. Ez egy olyan keretösszeg, amiből lehetőség van mindenki számára olyan eszközöket, vagy szolgáltatásokat vásárolni, melyekre a tanulók családjainak nagy eséllyel nem jutna. (A programba bevont tanulók többsége hátrányos helyzetű, a tanulók családjai sok esetben megélhetési gondokkal küzdenek.) A most átadott több mint 3 millió forint összértékű támogatásból a tanulók közül sokan ruhát és cipőt, tanszereket (például számológépet) igényeltek, de lehetőség volt tabletek megvásárlására is. Több tanulónak a tánciskolai, illetve sportegyesületi tagságát fogják finanszírozni ebből a keretből. Ketten a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vezetési órákra kértek támogatást. Olyan tanulók is akadtak, akik hegesztő-, és fúrógépet, csempevágót vagy más szakmai gyakorlathoz, illetve a későbbi munkájukhoz szükséges eszközöket kaptak. Nem csak a gyerekek kaptak azonban ajándékot - meglepetésként a tanulók egy címert készítettek a mentoroknak, és megköszönték nekik az elmúlt egy évet. A tanulók fejlesztését végző mentorok pedagógusjelöltek, segítő hivatásra készülő hallgatók vagy pályakezdő pedagógusok. Egy mentor 5–8 tanuló támogatását végzi. A tanulók mentorálása a 2013 szeptembere és 2015 februárja közötti időszakra esik.
ajándék
A SMÖA-2012-0408 azonosítószámú Motiváció Ösztöndíjprogram elnevezésű projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg. A projekt főpályázója a KLIK Szegedi Tankerülete, szakmai megvalósítója a Motiváció Műhely tagjaként a Pontus Közhasznú Egyesület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.