Közélet

Elsőfokú belvízvédelmi készültség Kisteleken és Balástyán

Elsőfokú belvízvédelmi készültség Kisteleken és Balástyán

2014. december 13., szombat
Elsőfokú belvízvédelmi készültség Kisteleken és Balástyán

Kistelek és Balástya települések területén elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - olvasható az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott az ATIVIZIG működési területén a csapadékos időjárás. Az elmúlt két hétben lehullott csapadék területi átlaga 47 mm, Szentes és Kiskunfélegyháza térségében 65-71 mm, Csengele térségében pedig ez az érték meghaladta a 57 mm-t. Mivel az elmúlt időszak belvizei miatt már vízzel telítettek voltak a talajrétegek, így az újabb csapadék hatására ismét jelentős belvízi elöntések keletkeztek az igazgatóság működési területén.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszán összesen 35 szivattyútelepet működtet. 7 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 28 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások szinte az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés, Bács-Kiskun megye egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége mintegy 768 ezer m3 volt. Az ATIVIZIG területi belvízvédelmi készültséget jelenleg nem tart fenn. Az igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 20 500 ha, melyből 11 600 ha vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés Szentes térségében van, melynek nagysága 7 600 ha. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli hideg időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az átázott talaj miatt a mezőgazdasági munkák késedelmet szenvednek. A gazdálkodók a mélyebb fekvésű területeikről a befogadó csatornák felé úgynevezett vápák nyitásával segíthetik elő a többlet vizek levezetését. Jelenleg az igazgatóság 22 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, valamint az elöntött területek felmérését végzik folyamatosan. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint Kistelek és Balástya települések területén van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.