Közélet

Életműdíjat kapott a Ságvári-gimnázium egykori oktatója, Kánitz József

Életműdíjat kapott a Ságvári-gimnázium egykori oktatója, Kánitz József

2014. december 1., hétfő
Életműdíjat kapott a Ságvári-gimnázium egykori oktatója, Kánitz József
2014 Díjazottak_Rátz Tanár Úr Életműdíj

Pályafutásának legnagyobb elismeréseként tekint Rátz Tanár Úr Életműdíjára Kánitz József. Az az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium egykori tanára és igazgatója több mint négy évtizedes munkássága alatt kiemelt figyelmet fordított a tehetséggondozásra, az ő nevéhez fűződik a francia kéttannyelvű képzés indítása is.

Hét másik hazai pedagógussal egyetemben Rátz Tanár Úr Életműdíjat vehetett át az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium egykori tanára és igazgatója, Kánitz József. A díjazottak olyan középiskolai és általános iskolai tanárok, akik a magyarországi matematika-, fizika-, kémia- vagy biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. Elismerésüket november 27-én, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehették át az oktatók. "Ugyan pályám során több kitüntetést is volt szerencsém átvenni, több mint negyvenéves tanári munkám csúcsa volt a nap, amikor ezt a rangos elismerést megkaptam" - nyilatkozta az elismerés kapcsán Kánitz József. Az életműdíjas 1977-től nyugállományba vonulásáig volt a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium biológia szakvezető tanára, egy évtizeden keresztül, 1991 és 2001 között pedig igazgatója. Pályafutása során kiemelt figyelmet fordított a tehetséges diákok támogatására, tudásuk gyarapítására. Megalapította a természettudományi szakokat, biológia, fizika, kémia-irányultságú osztályt indított a tehetséges fiatalok támogatásáért, valamint a francia kéttannyelvű oktatás bevezetése is az ő nevéhez fűződik a Ságváriban. "A szemléltetéssel, laboratóriumi gyakorlatokkal kapcsolatos oktatást részesítettem előnyben, hogy a gyermekek ne csak olvassanak a különböző tudományterületekről, de személyesen is átélhessék azokat" - magyarázta.

Dr. Kánitz József_2014

Igazgatói éveit követően, 2005-ben vonult nyugdíjba, de azóta is rendszeres vendége az iskola ünnepségeinek, rendezvényeinek. Volt tanítványaival jelenleg is aktív kapcsolatot ápol, melyet jól tükröz, hogy az elismerés kapcsán tucatnyian keresték meg telefonon, hogy gratuláljanak egykori oktatójuknak. Mivel biológiából készítette fel hallgatóit, azok jelentős része orvosként helyezkedett el, így néhány évvel ezelőtti műtétje alkalmával is egykori mentoráltjai viselték a gondját. "Jó érzés volt látni, hogy nagy szakmai felkészültséggel, és emellett odafigyeléssel, szeretettel fordultak hozzám" - emlékezett vissza a tanár. A Ságvári-gimnázium évtizedek óta kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, diákjai jeleskednek a tanulmányi versenyeken, és rendkívül jó érettségi átlaggal búcsúznak az intézménytől. Kánitz József szerint a siker titka a felkészült pedagógusi gárdában rejlik. "Nem csak a természettudományok, de a humán tárgyak, nyelvoktatás terén is rendkívül felkészült, odaadó tanárok foglalkoznak a ságváris diákokkal. Több tanfolyamot is tartanak az iskolában, így nem kell a szülőknek magántanárokat keresni, itt iskolai keretek között nyújtanak lehetőséget a tehetséggondozásra" - sorolta fel. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat három magyarországi nagyvállalat - az Ericsson Magyarország, a Richter Gedeon Nyrt. és a Graphisoft - alapította tizennégy évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő oktató-nevelő tevékenységet folytató hazai tanárok munkásságát. A díjra a közoktatás 5–12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát és kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok terjeszthetők fel írásban szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák, valamint kivételes esetekben magánszemélyek által.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.