Közélet

Czibere: tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot

Czibere: tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot

2014. december 22., hétfő
Czibere: tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot

Jövőre tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy tápiószelei nevelőszülői családnál tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Czibere Károly

kifejtette: rugalmasabbá válik a nevelőszülői szolgálat vállalásának lehetősége, bővülnek a felkészítés és a képzés formái. Az államtitkár hozzátette: a cél, hogy a jövő év végére az érintett 3 és 6 év közötti összes gyermek nevelőszülő családhoz kerülhessen. A nevelőszülői szolgálat az egyik legfontosabb terepe annak, hogy a veszélyeztetett gyerekeket megmentsük, "itt valódi embermentés történik" - jelentette ki az államtitkár. Jelezte, hogy a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest ma kétezerrel több gyermek van nevelőszülőknél. 2010-ben 10 és fél ezren - az állami gondozattak mintegy fele -, ma több mint 12 és fél ezren élnek családban, a nevelőszülői hálózatban. Emlékeztetett rá: 2014-ben sikerült megerősíteni a szolgálatot, közel 6 milliárd forint volt a többlettámogatás, amiből 4,7 milliárd forint a működésfinanszírozási többlet, a maradék pedig a képzés és a felkészítés területén jelent meg. Sikerült elérni, hogy a 3 évnél fiatalabb gyerekek döntő része - közel 90 százalék - nevelőszülőknél van - mondta. Czibere Károly szólt arról is, hogy a kormányzat más módon is segíteni kívánja a nevelőszülőket, így tartós fogyasztási cikkek beszerzésében. "Fontos olyan lehetőség biztosítása is, amely az egyszeri, váratlan kiadásokhoz nyújt támogatást" - hangsúlyozta. Hozzátette: hogy a kormány egy 140 millió forintos programot indított erre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.