Közélet

Csökken a Fidesz-tábor, de nem erősödik az ellenzék

Csökken a Fidesz-tábor, de nem erősödik az ellenzék

2014. december 5., péntek
Csökken a Fidesz-tábor, de nem erősödik az ellenzék

Szignifikánsan csökkent a kormánypártokat támogatók köre a Nézőpont Intézet összegzése szerint. A távozók a bizonytalanok és a rejtőzködők táborát növelték.

Az intézet pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a közvélemény-kutató cégek teljes népességen belüli eredményeinek együttes vizsgálata után nagyságrendileg közölték a pártok szimpatizánsainak számát. Eszerint a kormánypártok mögött egy több mint 2 milliót meghaladó tömeg áll. A Jobbik-szimpatizánsok nagyjából 1 millióan vannak, náluk pár százezerrel kisebb az MSZP-vel szimpatizálók köre. A DK és az LMP egy nagyjából 300 ezres tábort tud maga mögött, az Együtt viszont egy nagyságrenddel kevesebbet, mintegy 100 ezer szimpatizánst. A Nézőpont Intézet a közleményben megjegyezte: a pártok nem rendelkeznek feltétlenül ekkora szavazóbázissal, ez ugyanis azon is múlik, mennyire tudják aktivizálni szimpatizánsaikat. Az intézet az Ipsos, a Tárki, a Századvég és a saját, az elmúlt hónapokban végzett felméréseinek adatait úgy összegezte: a kormánypártok győzelmét hozó önkormányzati választás utáni "győzteshez húzás" októberi tendenciája után a Fidesz-KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre. Ennek hatása a kormánypártoktól - bár felmérésenként eltérő mértékű - de szignifikáns méretű csoport távozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.