Közélet

Csepreghy: Nem égetjük el az uniós pénzeket

Csepreghy: Nem égetjük el az uniós pénzeket

2014. december 9., kedd
Csepreghy: Nem égetjük el az uniós pénzeket
csepreghy1

Vagy új munkahelyeket hozunk létre, vagy a gazdasági növekedést támogatjuk az uniós pénzekből - mondta a helyettes államtitkár a hirado.hu-nak. Csepreghy Nándor szerint immár rugalmasabb és erősebben pályázóbarát az uniós források rendszere. Remények szerint 2015-ig lehívjuk a Magyarországnak járó teljes keretösszeget, ami mintegy 8200 milliárd forint.

Mint azt a

portál cikke

írja, "Magyarország jelentősen átalakította az utóbbi években az uniós források felhasználásának rendszerét. Próbáltunk a korábbihoz képest egy rugalmasabb, jobban pályázóbarát rendszert felépíteni, a különbségek azonban csak a 2014-2020-as ciklusban lesznek láthatóak" – jelentette ki

Csepreghy Nándor

, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában. "Most ott tartunk, hogy 6600 milliárd forintot fizettünk ki a Magyarországnak járó 8200 milliárd forintból, ami a 2007-2013-as időszakra vonatkozik. Úgy látszik, 2015-ig a teljes keretösszeget lehívjuk. Ha ez sikerül, Magyarország lesz az Európai Unióban az első ilyen tagállam" – tette hozzá. "A fejlesztési rendszer immár képes arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokat teljes egészében felhasználja. A kérdés sokkal inkább az, tudunk-e olyan fejlesztéseket indukálni, melyek a leghatékonyabban teszik lehetővé az uniós források felhasználását. Tehát nem égetjük el őket, hanem vagy új munkahelyeket hozunk létre, vagy a gazdasági növekedést támogatjuk ezekből a pénzekből" – hangoztatta Csepreghy Nándor. Beszélt arról is: az újonnan megjelent pályázatok nagyon sok olyan változtatást tartalmaznak, amelyekre a vállalkozások reagálni tudnak. Példaként említette, hogy nem ad hoc jelleggel kell benyújtaniuk a pályázatokat, hanem egy évvel előre ismerik a kormánydöntéseket. "Vagyis mindenki a saját elképzeléseit jóval előbb formába öntheti, mint hogy a pályázat megjelenik" - mondta a helyettes államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.