Írjon nekünk

Sport

Csank János: Dárdai Pál hiteles és határozott fickó

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

pest_baz_megye37_gs

A pótselejtezőt lutrinak tartja, az egykor szebb napokat is megélt Vácot pedig visszavezetné az NB II-be – Csank Jánossal, a honi labdarúgás közismert szakemberével beszélgettünk a múlt hétvégén Makón.

A 68 éves mesteredző 1996 és 1998 között összesen 19 mérkőzésen vezette a magyar labdarúgó-válogatottat szövetségi kapitányként. Regnálásához kötődik a nemzeti együttes 1986 után íródó történetének legnagyobb sikere. Az akkor a franciaországi világbajnokság selejtezőiben érdekelt gárda Norvégia mögött a második helyet szerezte meg selejtezőcsoportjában, amivel kiharcolta a pótselejtezőben való részvétel jogát. Ezt azóta sem sikerült megismételni egyetlen generációnak sem, még ha a csapat végül a rendkívül jó erőkből álló Jugoszlávia elleni két mérkőzésen 12-1-es gólkülönbséggel esett is el a továbbjutástól.

A Eb-selejtezők F csoportjának állása a 4. fordulót követően:

1. Románia – 10 pont
2. Észak-Írország – 9 pont
3. MAGYARORSZÁG – 7 pont
4. Finnország – 4 pont
5. Feröer-szigetek – 3 pont
6. Görögország – 1 pont

Idén a magyar csapatnak hosszú idő után ismét reális esélye nyílt, hogy eljusson egy nagy világversenyre, lévén, a 2016-os Európa-bajnokságra már nem 16, hanem 24 nemzet kvalifikálhatja magát, másrészt ezúttal a selejtezők sorsolása sem tűnik annyira baljósnak, mint a korábbi ciklusok alkalmával. A hazai közvélemény bizakodását ráadásul a jövő év végéig nem régen kinevezett Dárdai Pál személye is növeli, akit a magyar futballközeg hamar megkedvelt profi, egyben racionális világszemlélete miatt. “Dárdai hiteles, tőle most elfogadnak mindent, ami tipikus magyaros mentalitás, tegyük hozzá. Ugyanakkor ő valóban alkalmas a feladatra. Jó genetikájú szakember, hiszen az édesapja is futballista volt. Határozott fickó” – fogalmazott Csank János kollégájáról. Meglátása szerint a jelenlegi mezőnyben a nemzeti együttes képes lehet elérni a csoport harmadik helyét. Hozzátette, bár a pótselejtező kimenetele mázli kérdése is, azt elérni már önmagában nagy siker lenne.

megyevalogatott24_gs

Csank János egy újabb győzelmet könyvelhetett el hétvégén számtalan sikert felvonultató karrierjében, miután a Pest megyei válogatottal megnyerte a megyeválogatottak tornája makói fináléját. “Sokat jelent minden győzelem, amiért versenybe száll az ember. A futball mindig is a hobbim volt, akkor is, amikor profi voltam. Tulajdonképpen minden olyan felkérés érdekel, aminek van értelme. Az, hogy belecsöppentem ebbe, kimondottan egy nosztalgikus történet végeredménye. Csapat nélkül voltam, amikor a megyeegyes Vác megkért, mondjam el, mit javasolok az utánpótlás területén. Nem volt semmilyen tervem az első csapattal, az volt csak a feladatom, hogy segítsek abban, mely fiatalokkal erősítsék meg a keretet. De Mózner János, az akkori edző megbetegedett, így megkérdezték, elvállalnám-e az együttes üresen maradt vezetőedzői posztját. Végül aláírtam, elkezdtük az edzéseket, egészen jó kis csapat jött össze. Persze, hiszen nem a pályán esett ki a Vác, a tulajdonos manipulált, aminek kizárás lett a vége. Én pedig úgy gondoltam, tartozom annyival a Vácnak, hogy segítem a feljutásban. Jól esett dolgozni, jöttek a győzelmek is. A futballisták nagy része magasabb osztályban játszott korábban, de a fiatalok is kifejezetten ügyesek, közülük került ki például a gólkirály később, aki most az NB III-ban is vezeti a góllövőlistát. Végül a megyeegyes bajnoki cím után a Pest megyei szövetség megkért a megyeválogatott vezetésére” – foglalta össze a történteket a tréner.

Kérdésünkre elmondta, szeretné, ha sikerülne a Vácot mint a Pest megyei klubok között egyedüli magyar bajnokot (1993/94) visszajuttatni a másodosztályba. Ebben ő edzői feladatai mellett az utánpótlás koordinálásában tud még segíteni. Az együttes nem áll egyébként rosszul a – többek között a SZEOL SC-t is magában foglaló – NB III Közép csoportban, sőt, a Vác listavezetőként féltávnál öt ponttal előzi meg a dobogó második helyén álló Kozármislenyt.

Sport

Sporthétfő: bravúros győzelemmel kezdett a Pick a BL-ben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

Egy helyen a hétvége legfontosabb szegedi sporteredményei.

Tovább olvasom

Közélet

Gólzáporos győzelemmel avatta stadionját a Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Csákvár ellen első győzelmét szerezte meg a szezonban a Szeged-Csanád GA.

Tovább olvasom

Hírzóna

Babos főtáblára jutott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szudasandor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Babos Tímea vasárnapi könnyed győzelmével főtáblára jutott a 250 ezer dollár összdíjazású szöuli keménypályás női tenisztornán.

Tovább olvasom

Aktuál