Közélet

Balog Zoltán: a rászorulókat összefogással kell segíteni

Balog Zoltán: a rászorulókat összefogással kell segíteni

2014. december 1., hétfő
Balog Zoltán: a rászorulókat összefogással kell segíteni

A rászoruló emberek hathatós segítése csak az állam, a kormány, az önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek és önkéntesek összefogásával lehetséges, ezért meg kell erősíteni a köztük lévő szövetséget – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Pesti Vigadóban, ahol a szociális és családügyi terület miniszteri elismeréseit adta át.

Balog Zoltán

arról beszélt: azok munkáját ismeri el és köszöni meg a kormány, akik a rászorulókért, szegényekért, megváltozott munkaképességűekért, fogyatékossággal élőkért többet tesznek, mint amennyi a munkájuk, ami a kötelességük, amit elvárnak tőlük. Azt mondta, a kormány politikáját az jellemzi, hogy nem elfedni akarja a szociális területen jelentkező bajokat, hanem feltárni, meglátni, megmutatni azokat. Ha sikerül feltárni a bajokat, akkor meg is fogjuk találni a megoldást, az ahhoz vezető utat – fűzte hozzá. A miniszter szerint a szociális ágazatban dolgozók legnagyobb érdeme, hogy - bármelyik szintjén vannak is az ellátórendszernek - a munkájukban mindig meglátják az embert. Balog Zoltán a díjátadáson külön méltatta az önkéntesek munkáját, akik az állami, önkormányzati, civil vagy egyházi szervezeteket megkeresve segíteni tudnak a rászorulóknak. Arról beszélt, az ő segítségükkel is egy olyan segítő társadalom, közösség alakulhat ki Magyarországon, amelyben senkinek nem kell egyedül éreznie magát. Idézte az alaptörvényt, amely szerint Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. A miniszter megköszönte azoknak a segítségét, akikre ennek a megteremtésben a kormány számíthat. Arról is beszélt, hogy a rászorulókat segítőket meg kell becsülni, anyagilag is el kell ismerni a munkájukat. Jelezte, az ágazati pótlék bevezetése volt az első lépés a szociális életpályamodell bevezetése felé. Balog Zoltán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral együtt Pro Caritate, Szent Kristóf-, Esélyegyenlőségért és Pro Voluntarius díjakat adott át, utóbbit az önkéntesek munkájának az elismerésére. A díjazottak között volt

Járóka Lívia

, szociálantropológus az Európai Parlament Európai Néppárti képviselője (Fidesz),

Hozleiter Fanny

író, blogger,

Gábor Miklós

, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke, a Pécsi Szociális Háló Egyesület nevében

Rideg Lászlóné

elnök,

Marie-Theres Thiell

, az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. igazgatóságának elnöke.

Czibere Károly

a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a díjazottakat méltatva arról beszélt, egyik legnagyobb érdemük, hogy „jelen vannak” a rászorulók életében, így meglátják a másik ember nehézségét, odafordulnak hozzájuk és jelenlétükkel közösséget teremtenek. A segítők „szomszédai, barátai, embertársai” azoknak, akik nehézséggel küzdenek, szenvednek, terhet cipelnek – fogalmazott.

Novák Katalin

család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a területen dolgozók tudják, milyen a kiszolgáltatott helyzetben, fogyatékossággal élőkkel, bántalmazott gyermekekkel találkozni nap mint nap, és ők tudják azt is, mit jelent számukra a nyitottság feléjük, a megértés vagy egyszerűen csak a meghallgatásuk. Úgy fogalmazott, a segítők személyes hitelességükkel erősítik azt, amiért a kormány is dolgozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.