Közélet

B. Nagy László: A halakat is védi az új rendelet

B. Nagy László: A halakat is védi az új rendelet

2014. december 21., vasárnap
B. Nagy László: A halakat is védi az új rendelet
ponty01

Csak kábított halat vásárolhatunk december közepétől. Az állatvédők üdvözlik a szigorítást, mellyel kapcsolatban - a köztudottan nagy horgász - B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő elmondta, uniós szabályozáshoz igazodik hazánk az FM rendelettel.

Boltokban immár nem vásárolható élő hal december közepétől, csak kábítást követően lehet értékesíteni a kopoltyúsokat. Nagy horgász Csongrád megye fideszes országgyűlési képviselője,

B. Nagy László

, aki portálunknak elmondta, aki saját célra fogja ki a halat, annak természetesen nem kell elkábítania, kizárólag a kereskedelmi egységekre vonatkozik a szabályozás. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendelete azt tartalmazza, hogy olyan módon kell elkábítani az élő halakat, amellyel biztosítható, hogy nem nyeri vissza eszméletét. A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők horgásztóból kifogott halak sem, ez esetben is csak a kábítást követően szabad eladni. „Kettős oka van ennek a rendeletnek: egyrészt európai uniós előírásokhoz igazodik hazánk, másrészt pedig állategészségügyi szempontok miatt hozta az új szabályozást a szaktárca. A nagyáruházakban jellemző, hogy élő halat árulnak, ám ezeknek a sorsát nem lehetett nyomon követni, nevezetesen nem tudni, mi lesz azokkal a halakkal, amelyeket nem vásárolnak meg. Ezeket semmiképp nem szabad beengedni a magyar vizekbe, ez is indokolta a szabályozást” – részletezte B. Nagy László. Hangsúlyozta, a sporthorgászokat nem érinti a szigorítás, hiszen ők nem értékesítik a kifogott halat. „Idén csak kétszer voltam horgászni. Egy alkalommal – mivel nem úgy készültem – visszaengedtem, de egyéb esetben természetesen én pucolom meg a kifogott halat és én is készítem el” – válaszolta kérdésünkre B. Nagy, aki reméli, jövőre több időt tud hobbijának szentelni.

horgasz_vadasz_mj106

Az Orpheus Állatvédő Egyesület halmustrát végzett a karácsonyi időszakban, és azt tapasztalták, hogy idén sokkal kevesebb a probléma az élő halak tárolásával. Ahogy közleményükben írták, a helyi halgazdaságokban termelt halnál nem is lehet jobb, ettől függetlenül import halból sincs a boltokban hiány.

Seres Zoltán

, az Orpheus vezetője szerint a gerinces állatok, így a hal is megérdemli, hogy élelmezési célú feldolgozás közben a legkevesebbet szenvedjen. Seres szerint üdvözlendő, hogy állatjóléti szempontból az akváriumból kiválasztott élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen, vagyis elektromos sokkolóval vagy ütőfával kötelező elkábítani. Az állatvédő egyesület a halmustrakor azt is tapasztalta, hogy a legtöbb boltban a halakkal tömött akváriumokban víz szinte nincs is, sok esetben az akváriumba zsúfolt kopoltyúsok egymást komolyan roncsolják. A kialakult stresszes helyzet az emberek által elfogyasztandó élelmiszer minőségére negatívan hathat. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége is javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember – írja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

2014-12-orpheus-halak02

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás jóval az európai uniós átlag alatt van, 4 kilogramm körül mozog, ami a teljes húsfogyasztás mindössze alig 4-5%-át teszi ki. Ezzel szemben az EU-ban mintegy 18 kilogrammnyi halat fogyasztanak átlagosan a felmérések szerint. Az is érdekes adat, hogy a magyarok még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a fajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60%-át, és a legtöbbet karácsony körül fogyasztjuk halból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.