Közélet

Az idei ősz jóval enyhébb és csapadékosabb volt a megszokottnál

Az idei ősz jóval enyhébb és csapadékosabb volt a megszokottnál

2014. december 3., szerda
Az idei ősz jóval enyhébb és csapadékosabb volt a megszokottnál

Magyarországon az idei ősz jóval enyhébb és csapadékosabb volt a megszokottnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

A szolgálat meteorológusai arról adtak tájékoztatást, hogy az előzetes adatok szerint a három hónap (szeptember, október, november) középhőmérséklete országos átlagban 12 Celsius-fok körül alakult, ami több mint 1,5 fokkal haladja meg az 1981-2010-es időszak átlagát. Az évszak csapadékösszegének területi átlaga 206,9 milliméter volt, ami az ilyenkor szokásos csapadék 144 százaléka. Ezen előzetes adatok alapján az idei volt 1901 óta a hatodik legmelegebb és a 17. legcsapadékosabb ősz. Az ősszel mért legmagasabb hőmérséklet 32,1 Celsius-fok volt, ezt szeptember 3-án a Békés megyei Sarkadon mérték. November 7-én a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 24,6 fokos maximum-hőmérséklettel az aznapi melegrekord dőlt meg. A leghidegebb október 28-án volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson, mínusz 6,8 fokig hűlt le a levegő. A meteorológiai szolgálat automata csapadékmérői a legtöbb csapadékot a Somogy megyei Homokszentgyörgyön regisztrálták, ott három hónap alatt 423,6 milliméternyi eső esett. A meteorológusok megjegyezték, hogy több napon a legnagyobb napi csapadék rekordja is megdőlt. A Veszprém megyei Nagyvázsonyban október 21-én csaknem 100 milliméternyi eső esett, és ugyancsak rekordmennyiségű csapadék (80 milliméter) hullott szeptember 12-én Budapesten, Pesthidegkúton. A legkevesebbet eső Bács-Kiskun megyében, Kelebián hullott, az ősz három hónapja alatt 93,5 milliméternyi. A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja által futtatott számítógépes előrejelzés szerint decemberben átlagos hőmérsékletű vagy annál kissé enyhébb, a sokévi átlagnál csapadékosabb idő várható - írták a meteorológiai szolgálat meteorológusai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.