Kultúra

Az IDA című film nyerte az idei Lux-díjat

Az IDA című film nyerte az idei Lux-díjat

2014. december 18., csütörtök
Az IDA című film nyerte az idei Lux-díjat
ida01

Pawel Pawlikowski lengyel rendező IDA című alkotása nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját – jelentette be Martin Schulz, a testület elnöke a mai strasbourgi plenáris ülésen. „Fontos, hogy a nyugat-európai filmek mellett közép-kelet európai filmek is bekerüljenek a kulturális élet élvonalába” – mondta el Bocskor Andrea, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke a bejelentést követően.

Az idei lengyel-dán győztes alkotás egy leendő apácáról szól a 60-as évek Lengyelországában, akit a fogadalomtétel előtt kikér a nagynénje a kolostorból, hogy megismertesse vele a megrázó családi múltat. A film Európa legsötétebb időszakába vezeti be a nézőt. "Az IDA bejárta egész Európát, Lengyelországon át egészen Máltáig és az Egyesült Királyságig mindenhol befogadták" – mondta a díj átvételekor a rendező. Köszönetet mondott továbbá az Európai Uniónak, hogy segített eljuttatni a filmet Európa minden szegletébe. Az IDA nagy sikert aratott múlt szombaton Rigában is, ahol elhozta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat. Ezen kívül több díjat nyert már Varsóban, Londonban, Wiesbadenben, Gijónban, Minszkben és Torontóban, és nem utolsó sorban a 2014-es Oscar-díj lengyel jelöltje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A filmet Golden Globe díjra is jelölték a múlt héten. „A film sikere bizonyítja, hogy a nézők továbbra is nagyra becsülik a „sallangmentes”, érték-alapú filmeket. A mozinak tehát van még értelme” – mutatott rá a díjátadót követően

Bocskor Andrea

kárpátaljai EP-képviselő. Az Európai Parlament 2007 óta minden évben a Lux-díjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire. A tíz elődöntős film listáját a 49. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdették ki, július végén közülük került ki a három döntős. Ezt a három filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozták és a Lux-filmnapok keretében mind a 28 uniós tagországban bemutatták.

Mundruczó Kornél

Fehér Isten című filmje is bekerült a Lux-díj idei elődöntősei közé. http://www.youtube.com/watch?v=EYmeG8Csmmc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.