Egyetem

AIDS: A használt tű az új rizikófaktor + FOTÓK

AIDS: A használt tű az új rizikófaktor + FOTÓK

2014. december 1., hétfő
AIDS: A használt tű az új rizikófaktor + FOTÓK
aids_vilagnap_agora02_kf

El lehet kapni a HIV-fertőzést orális szexszel vagy csókolózás útján? Ha közös medencében fürdünk egy fertőzöttel, akkor mi is AIDS-esek lehetünk? A beteg kismamának a gyermeke is HIV-fertőzött lesz? Nemcsak a fiatalokban merülnek fel ezek a kérdések, ráadásul a legtöbb felnőtt is mindössze annyit tud, hogy a betegség gumióvszerrel megelőzhető. Ez édeskevés, hiszen ennél sokkal komplexebb vírusról van szó, ami ráadásul egyre több magyar lakost érint.

A HIV-fertőzöttek száma évről-évre emelkedik, az Európai Uniós országok közül egyedül Magyarországon szaporodtak fel a regisztráltak: az elmúlt tíz évben megnégyszereződtek. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb negyedéves statisztikája szerint több mint 2700-an vannak regisztrálva, közülük 142-en új HIV-fertőzöttként kerültek a rendszerbe. A Társaság a Szabadságjogokért, amely szervezett programban évek óta azon dolgozik, hogy a fővárosi kezelési központon kívül regionális szinten is létesüljenek állomások, azonnali intézkedéseket sürget az egészségügyi kormányzat részéről. Szegeden egyedül a Derkovics fasoron végeznek szűrést, a betegellátás egyelőre megoldatlan kérdés, holott Csongrád megyében 46 fertőzött személyt tartanak nyilván. A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete az SZTE Általános Orvostudomány Kar, valamint az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói önkormányzatainak összefogásával prevenciós napot tartott a Szent-Györgyi Albert Agórában, hogy az AIDS Világnap alkalmából egyetemisták és középiskolások minél szélesebb tájékoztatást kaphassanak a betegségről, a fertőzésről, a megelőzésről és a "gyógymódról".

aids_vilagnap_agora04_kf

"Ha egy fertőzött férfi közösül egy nővel és az aktus során nem történik hámsérülés, akkor 10 százalék az esély arra, hogy a partner is HIV-es lesz. Fordított esetben, vagyis, hogy egy nő fertőzzön meg egy férfit, erre 1 százalék az esély. Anális úton már más a helyzet, ott 100 százalék, hogy az egészséges partner elkapja" - hozott néhány érdekes adatot

Verpeléti Bence

, az orvostanhallgatók egyesületének reproduktív egészségfejlesztési koordinátora. A fertőzés veszélye elenyészőnek tűnik, de a hangsúly a hámsérülésen, mint rizikófaktoron van. Nemcsak erőszakos közösülés során keletkeznek kisebb sebek, még a leggyengédebb szeretkezés is horzsolásokkal jár, amelyek tárt kapuként szolgálnak a vírus számára. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a HIV csók útján is terjed. Részigazság, ugyanis a nyál enzimei között - a könnyéhez hasonlóan - nem, vagy csak nehezen marad életben a kórokozó, fertőzni tehát az egyén csak akkor tud, ha valamilyen vérző seb van a szájüregében vagy az ajkakon. Medencében ülve elkapni szinte lehetetlen, akárcsak vérátömlesztéssel, hiszen napjainkban legalább négyszer átvizsgálják a vérkészleteket, mielőtt felhasználnák. Magyarországon eddig főként szexuális úton terjedt a HIV, viszont az ártalomcsökkentő programok alacsony lefedettsége, illetve bezárása következtében ma az intravénás drogélvezők a legfenyegetettebb csoport. A TASZ szerint körükben bármikor hepatitis járvány alakulhat ki, ennek megfékezéséhez pedig mielőbb szükség lenne a célzott tűcsereprogramokra. Míg az ő számuk folyamatosan emelkedik, addig a gyermekkori HIV-fertőzötteké valamelyest csökkenő tendenciát mutat. Korábban az AIDS-es anyák 60 százalékban adták tovább újszülöttjeiknek a kórt, mára már a kötelező császármetszéses beavatkozással ennek esélye 10-30 százalék közé csökkent. A beteg gyerekek élettartama nagyon rövid, csak néhányuk éri meg a 10-15 éves kort.

aids_vilagnap_agora10_kf

A HIV-vírus tehát nem adható át kézfogással, öleléssel, nem terjed köhögéssel, tüsszentéssel és rovarok csípésével sem. A kórokozó nagyon alattomos, miután bejut a szervezetbe 3-6 héten át influenzaszerű tüneteket produkál, amelyet 8-15 év tünetmentes időszak követ, viszont ebben az időszakban is fertőz. A mai napig nincs rá ellenszer, csupán gyógyszer-kombinációk, úgynevezett koktélok, amelyek segítségével hosszabb, minőségi életet biztosíthatnak a betegek részére - tudtuk meg

Kerpel Fannitól

, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt munkatársától. A megelőzés legegyszerűbb és egyetlen módja a gumióvszer használata és a monogám párkapcsolat. Az elsősorban középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezett programon

Tombácz Zsuzsannától

, Csongrád megye tisztifőorvosától a HIV történetéről,

Gaál Magdolna

, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi adjunktusától a hiedelmekről és a valóságról, valamint a nemi úton terjedő betegségekről,

Kalmár Lászlótól

, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusától pedig a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról hallhattak előadásokat. Az Agóra földszinti termében pedig általános egészségnevelő műsorokat tekinthettek meg.

Papp Viola

ÁOK-s hallgatótól, a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk, a nyitóprogram előtt közösen szélnek eresztettek több tucat vörös léggömböt, hogy ezzel is emlékezzenek az AIDS betegségben elhunytakra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.