Közélet

A költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról is szavaz parlament

A költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról is szavaz parlament

2014. december 14., vasárnap
A költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról is szavaz parlament

Az Országgyűlés hétfőn és kedden két különálló ülést tart, amelyeken a képviselők harminc javaslatról, köztük a jövő évi költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról is szavazhatnak. A parlament ezt követően várhatóan idén már nem tart több ülést.

A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint hétfőn az őszi rendes ülésszak utolsó ülését tarthatják meg, amely - a szokásosnál korábban - 10 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal és összegző módosító javaslatok vitáival. Ezt követően kora délután kezdődhetnek a határozathozatalok az ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal beszámolóinak elfogadásával. A képviselők döntenek majd a jövő évi költségvetésről és az azt megalapozó törvényekről, továbbá a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról, a központi címregiszter létrehozásával összefüggő javaslatról, valamint a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló indítványról. Módosíthatják emellett a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges törvényeket, a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait, a honvédek jogállási törvényét, a szociális ellátásokról szóló törvényt, valamint pénzügyi tárgyú jogszabályokat is megváltoztathatnak a betétbiztosítással, valamint a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatosan. A szavazások után újabb bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat vitathat meg a Ház. Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére rendkívüli ülést tart, amelyen - a napirend előtti felszólalások után - szavazás várható a vasárnapi pihenőnapról és a dohányipar jövő évi különadójáról, továbbá a köznevelési, a kulturálisörökség-védelmi és a trafiktörvény módosításáról, valamint pénzügyi és építésügyi szabályok változtatásáról. Agrár- és egészségügyi tárgyú törvényeket is átírhat a parlament. Kedden változhat emellett a letelepedési kötvényről szóló jogszabály, továbbá törvény születhet a hűség falvairól, valamint határozat a magyar zászló és címer napjáról. Az interpellációkra, az azonnali kérdésekre és kérdésekre a szavazásokat követően kerülhet sor. A téli rendkívüli ülésszak első - és vélhetően egyben utolsó - ülésnapjára egy javaslat általános vitáját tervezik: a

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte előterjesztés alapján egységes kormányhivatali rendszer jöhet létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.