Közélet

A jövő évi költségvetési javaslat változtatásairól és főszámairól szavaz a parlament

A jövő évi költségvetési javaslat változtatásairól és főszámairól szavaz a parlament

2014. december 9., kedd
A jövő évi költségvetési javaslat változtatásairól és főszámairól szavaz a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén vezetheti át a jövő évi költségvetési javaslathoz érkezett módosító indítványokat, kialakítva ezzel a 2015-ös büdzsé végleges bevételeit és kiadásait. A képviselők emellett dönthetnek a kormány azon javaslatáról is, amely a két éven át veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionálná.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően négy javaslatot fogadhatnak el, továbbá a módosítások elfogadásával rögzülhetnek a jövő évi költségvetés főösszegei. A 2015-ös büdzsét érintően ugyanis a bizottsági összegző módosító javaslatról szavaz a parlament. A költségvetési bizottság legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg. Ez alapján a teljes bevétel 67,7 milliárd, míg a kiadás 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslatánál, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal csökkenne. A parlament a fő számok elfogadását követően kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokat tárgyalhat. A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány eredeti javaslatában 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt, a költségvetési hiányt pedig a GDP 2,4 százalékára becsülte. Az elfogadott módosító javaslatokkal átírt költségvetés ismét a Költségvetési Tanácshoz kerül, a jövő hétre tervezett zárószavazásig pedig már csak, a főösszegeket nem változtató zárószavazás előtt módosító indítvánnyal módosítható. Emellett szavazás várható arról a javaslatról is, amelyben a kormány a nem nyereséges nagyvállalatoknak 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését, de elfogadhatják még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint új törvényt alkothatnak a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről. Az ülésnap további részében korábban tárgyalni kezdett előterjesztések bizottsági összesítő módosító javaslatait tárgyalják a képviselők, akik így egyebek mellett ismét elmondhatják a véleményüket a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.