Közélet

A Fidesz-L.É.T. kiáll a szentmihályiak önrendelkezési jogáért

A Fidesz-L.É.T. kiáll a szentmihályiak önrendelkezési jogáért

2014. december 17., szerda
A Fidesz-L.É.T. kiáll a szentmihályiak önrendelkezési jogáért
fidesz_sajttaj01_gs

Bújtatott áremelés a legdrágább parkolózóna kiterjesztése és a tömegközlekedési tarifák emelését sem tartja indokoltnak a Fidesz-L.É.T. frakció – hangzott el a közgyűléssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Másodízben hirdetett sajtótájékoztatót a közgyűlés előtt a Fidesz-L.É.T. frakció, melynek tagjai a napirendi pontok kapcsán fejtették ki álláspontjukat. Az egyik központi kérdés a szentmihályi részönkormányzat létesítésére vonatkozó egyéni képviselői indítvány volt, továbbá a tömegközlekedés tarifaemelései.

Rózsavölgyi József

elmondta, a napirendi pontok között a partfalépítéssel kapcsolatban az szerepel, hogy a város az NFÜ-től kért további támogatást, amit támogatott a kormány. A felemelt összeg 2 milliárd 210 millió forint. Hozzátette, a Fidesz-L.É.T. frakció köszöni a kormányzati támogatást, akárcsak a Belvárosi mozi esetében, ahol is 12,5 milliót nyert a város az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírásán korszerűsítésre. Az önerő ennél a beruházásnál 6,4 milliót tesz ki. „Divat lett a hibák kormányra való hárítása, ezzel együtt az erényeknek a saját hatáskörbe való elismertetése” – jegyezte meg

Nógrádi Tibor

.

Fatális félreértés a baloldalon a szentmihályi részönkormányzattal kapcsolatban

„Pártpolitikától függetlenül dolgozott 2010 és 2014 között a szentmihályi részönkormányzat” – szögezte le Nógrádi Tibor. Ez időszak alatt félig elkészült a főtér, sportpályát építettek, szobrokkal gazdagodott a terület, járdákat és úthálózatot újítottak meg, a Kapisztrán utca fásítását is elvégezték, a művelődési ház udvara pedig egy színpaddal, kemencével és közösségi térrel gyarapodott. „Meggyőződésünk, hogy valamiféle fatális félreértés folytán

Lauer István

képviselő egy olyan módosító indítványt nyújtott be az előző közgyűlésre, amelyből véletlenül kimaradt Szentmihály. Azért mondom, hogy véletlenről van szó, mert elképzelhetetlen számomra az a rosszindulat, hogy egy másik egyéni választókörzetének képviselője ártson egy másik városrésznek. Ez nem volt divat a szegedi politikában” – szögezte le Nógrádi Tibor.

fidesz_sajttaj02_gs

Hozzátette, ezt a hibát szeretnék korrigálni, ezért nyújtották be

Kosik Dénessel

egyéni képviselői indítványukat. Nógrádi nem hisz abban, hogy nem veszik napirendre a kérdést a jogi és a pénzügyi bizottsági ülésen elhangzottak ellenére, hiszen a napirendről

Botka László

polgármester dönt, nem pedig egy bizottság. „Meggyőződésünk, hogy Botka László Szentmihály polgármesterének is tartja magát, s nem teheti meg, hogy antidemokratikus módon nem tesz javaslatot indítványunk megtárgyalására” – hangsúlyozta Nógrádi Tibor. Ha mégsem vennék napirendre a szentmihályi részönkormányzat kérdését, akkor egy pártoktól független falugyűlésen határozzák meg a település következő feladatait, így válaszukat is a döntésre. A képviselő emlékeztetett arra is, hogy az előző közgyűlésen nem döntöttek Szentmihályról, vagyis először szavazhatnak a településrész részönkormányzatának létrehozásáról. Azt is elmondta, a 2400 lakosú Szentmihály nagy múltú település, 1330-ban említik először a források, és sokáig önálló volt, majd tartozott Szegedhez, Röszkéhez, Gyálához és Dorozsmához is bizonyos időszakokban. Elmondta azt is, hogy módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz-L.É.T. frakció a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendelettel kapcsolatban, nevezetesen, hogy ne a törvényi maximum, vagyis a választók 25%-ának az aláírása legyen szükséges a helyi népszavazás kiírásához, hanem 15%. Nógrádi Tibor megjegyezte, ez az előterjesztés – melyről úgy hallotta, vissza fogják vonni – összefügg a részönkormányzattal kapcsolatos javaslatukkal, és a demokrácia erősítését szolgálja.

Bújtatott áremelés a zöld parkolási zóna kiterjesztése

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz-L.É.T. frakció, hogy ki akarják terjeszteni a legdrágább, vagyis a zöld parkolózóna határait. Ezzel kapcsolatban Rózsavölgyi elmondta, nem lehet hivatkozni az inflációra vagy éppen az üzemanyagárak emelkedésére. A képviselő szerint ez egy egyszerű adó, ráadásul a téli időszakban, amikor hó lepi el Szegedet, nem is lehet parkolni. A Korányi fasor zöld zónába bevonását elfogadhatatlannak tartja Rózsavölgyi, hiszen ha valaki kórházba vagy rendelésre megy, nem lehet kiszámítani, hogy mennyit kell várakoznia.

fidesz_sajttaj03_gs

A témával kapcsolatban Kosik Dénes arról beszélt, hogy a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról szóló rendelet módosítását támogatni fogják a pénteki közgyűlésen. A Fidesz-L.É.T. ésszerűnek tartja, hogy ha percek alatt fel tudnak bontani egy úttestet egy bekötés miatt, akkor képesek legyenek ugyanolyan gyorsan helyre is állítani, s ne kelljen akár hónapokat várni arra, hogy betemessenek a gödröt. Amennyiben ez mégsem történik meg, akkor többszörös díjat is kell fizetni, ami jó javaslat a jobboldal szerint. "Több mint 10%-kal drágulnak jövőre a tanuló és nyugdíjas bérletek" – hívta fel a figyelmet Kosik Dénes. Ennél az előterjesztésnél nem vették figyelembe, hogy olcsóbb lett a gázolaj, s bár csak a buszokat érinti ez, összességében nem látja indokolnak az ilyen nagy arányú tarifaemelést az önkormányzati képviselő. A Fidesz-L.É.T. frakciót vezető

Kothencz János

megköszönte a civil szervezeteknek, így például a máltai Szeretetszolgálatnak, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Karitász Szolgálatnak, a Mátrix Alapítványnak, hogy ilyenkor ünnepek tájékán a magányos, halmozottan hátrányos helyzetűek embereknek segítenek, gondoskodnak róluk. Hozzátette, a L.É.T. Egyesület több városrészben karácsonyfát állít az adventi időszakban és programokat szerveznek, így küzdve az elszemélytelenedés ellen. Kothencz elmondta, a Zápor-tónál, Odesszában és a Kodály téren egyaránt állítanak karácsonyfát idén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.