Közélet

86 milliárd forint a fogyatékkal élők támogatására

 86 milliárd forint a fogyatékkal élők támogatására

2014. december 2., kedd
 86 milliárd forint a fogyatékkal élők támogatására

A kormány az idén 86 milliárd forintot fordít a fogyatékkal élő emberek támogatására - közölte a kormányszóvivő kedden Debrecenben, a Fény Felé Alapítvány Kincsesláda kreatív stúdiójának átadásán.

Kurucz Éva

elmondta: 2010 óta folyamatosan emelkedik a támogatás összege, novemberben több mint 114 ezer fogyatékkal élő ember kapott ilyen címen ellátást. Hozzátette: jelenleg 80 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik az országban, kétszer annyi, mint 2010 előtt. A kormányszóvivő emlékeztetett rá, hogy december 3. a fogyatékkal élő emberek világnapja. A kormány elkötelezett a fogyatékkal élő emberek iránt, mint ahogy az alaptörvény is rögzíti: Magyarország megvédi a fogyatékkal élő embereket, és segíti munkaerő-piaci elhelyezkedésüket, oktatásukat, képzésüket - sorolta Kurucz Éva. A kormány megemelte a kiemelt ápolási díjat a súlyos betegek otthoni ápolása esetén az alap ápolási díj 180 százalékára. Az 53 ezer forintos havi juttatást jelenleg nyolcezren kapják - fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Boros Attila

, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főosztályvezetője elmondta: 2013-tól - pályázati formában - egységessé vált a rehabilitációs támogatások rendszere. Bér- és költségtámogatásokra 35 milliárd forintot biztosított a kormány, ebből több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása valósult meg. A debreceni Fény Felé Alapítvány a rehabilitációs pályázat segítségével 2013-ban 13, az idén 26 fogyatékkal élő foglalkoztatását oldotta meg, jövőre ebben a formában 36 foglalkoztatottat támogatnak - mondta el a Kincsesláda kreatív központjuk átadásán az alapítvány elnöke. Suller Attiláné Polgár Márta közlése szerint a stúdió létrehozására csaknem 20 millió forint támogatást nyertek, és további tíz munkahelyet létesítettek a megváltozott munkaképességű debrecenieknek. A kreatív stúdió boltként is működik: a fogyatékkal élő emberek által természetes anyagokból készített tárgyakból származó bevétel az ellátásukat egészíti ki - jelezte az alapítvány elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.