Közélet

Zombor Gábor: önálló népegészségügyi intézményt hozna létre a kormányzat

Zombor Gábor: önálló népegészségügyi intézményt hozna létre a kormányzat

2014. november 7., péntek
Zombor Gábor: önálló népegészségügyi intézményt hozna létre a kormányzat

Az egészségügyi háttérintézmények jelentős átalakítása várható, a kormányzat javaslata szerint önálló népegészségügyi intézet jönne létre, amely a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy pénteki budapesti szakmai konferencián.

Zombor Gábor

a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által szervezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy azokért a népegészségügyi célokért, amelyeket eddig több intézményen keresztül akartak elérni, a jövőben egységes szervezetben kívánnak tenni. Minden kórházban egy népegészségügyi állomást vagy irodát hoznának létre, az egyrészt szűrőállomásként, másrészt egészségfejlesztési központként működne. Ezek az irodák tartják majd a kapcsolatot a központi módszertani intézettel, és a háziorvosokat és a foglalkozás-egészségügyben dolgozó orvosokat is be kívánják vonni a szűrő-, illetve prevenciós programokba. Az államtitkár közölte, hogy a kormányzat az egészségügyi rendszer alapjának a háziorvosi ellátást tekinti, ezért még ebben az évben olyan törvényeket akarnak elfogadtatni, amelyeknek köszönhetően a háziorvosi, házi gyermekorvosi pálya szakmailag és anyagilag sokkal vonzóbb lehet. A háziorvosokkal elinduló életpályamodellt később szeretnék végigvinni az egész egészségügyi rendszeren, így az a kórházi dolgozókra is vonatkozna. Előtte azonban - április 1-jéig - szeretnék úgy átalakítani a kórházi finanszírozási, működési rendszert, hogy az adósságkonszolidáció után már ne termelődhessen újra az intézmények adóssága. A világszínvonalú a magyarországi orvosképzést - folytatta - az egyetemek ma nem is tudják kiszolgálni, ezért arról tárgyalnak, hogyan lehetne minél több állami kórházat gyakorlati képzésre alkalmas oktató intézménnyé tenni. A kerekasztalt megelőző sajtótájékoztatón

Poór Gyula

, a MOTESZ elnöke arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a magánellátás állami intézetekből történő kitiltásával, azt mondta: azzal egyetértenek, hogy a kettőt élesen szét kell választani, de szerinte tisztességes feltételek mellett a kórházak technológiáját fel lehet használni a privát szférában is, ha ezáltal az intézmények többletbevételhez jutnak, ez a gondolat szerinte nem ördögtől való. Mindenesetre látniuk kell azt a kormányzati tervezetet, amellyel ezt a kérdést szabályoznák.

Oberfrank Ferenc

alelnök közölte, úgy látják, ebben a kérdésben a kormányzati szándék a tisztázás, az átláthatóság, a világos feladatmegosztás megteremtése, a szürkegazdaság kitessékelése az egészségügyből, és ezzel egyet is értenek. Ugyanakkor, fűzte hozzá, ha a fő cél az, hogy a betegeket rászorultsági alapon ellássák, és hogy elégedettek legyenek az ellátással, akkor ehhez szükség van világos közszférára és azt kiegészítő, azzal együttműködő magánszférára is, és e kettő működését össze kell hangolni. A MOTESZ vezetői arról is beszéltek, egyetértenek a "kórház előtti", azaz a háziorvosi ellátás megerősítésével, de a megelőzést az egyének egészségtudatosságának növelésével kellene kezdeni, ehhez pedig kormányzati programok és költségvetési forrás is kellene. Poór Gyula közölte azt is, hogy egyetértenek a háziorvosi rendszer bérfejlesztésével is, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvoselvándorlás megállításához jelentősebb - nem tízezres, hanem százezres nagyságrendű - béremelés lenne szükséges. Üdvözölte a kórházak adósságkonszolidációját, de szerinte az intézmények átvilágításra is szükség lenne. A jövő évi költségvetésről azt mondta, az egészségügyi kassza egésze ugyan 6,5 százalékkal nő, de azon belül például a gyógyszerkassza vagy a laborkassza összege nem emelkedik.

Éger István

, a Magyar Orvosi Kamara elnöke történelmi áttörésnek nevezte, hogy a kormányzat előbb az alapelveket, az ahhoz rendelt célokat határozza meg a tervezett intézkedések előtt. Szerinte a költségvetés "nagyon szoros", ezért ki kell harcolni a célok eléréséhez szükséges forrásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.