Egészség

Zacher Gábor Szegeden: A tízmillió függő országa vagyunk + FOTÓK

Zacher Gábor Szegeden: A tízmillió függő országa vagyunk + FOTÓK

2014. november 10., hétfő
Zacher Gábor Szegeden: A tízmillió függő országa vagyunk + FOTÓK
zacher_gabor_eloadas01_gs

Magyarországon nyolcszázezerre becsülik az alkoholisták számát, melyből alig negyvenezer ember részesül kezelésben. A függőség azonban olyan hétköznapi tevékenységekben is jelentkezhet, mint a televíziózás, videojáték vagy sportolás, de rá lehet állni a csokoládéra is. Zacher Gábor szegedi előadásában úgy fogalmazott: addig nem lehet előrelépés a szenvedélybetegségek visszaszorításában, míg nincs érdemi párbeszéd társadalmi és családi szinten egyaránt.

Hogyan ölt testet az ön fejében egy rendszeres kábítószerfogyasztó? Egy padon aléltan fekvő, koszos ruhákba burkolózott emberre gondol, esetleg a busz végében megbújóra, aki beesett arcát néha egy zacskóval takarja el? Ön téved. Egy átlagos drogfogyasztó semmilyen külső jelleggel nem különül el "tiszta" társaitól, bejár a munkahelyére, kapcsolatokat ápol másokkal, este pedig a sör mellé néha elszív egy füves cigarettát is. Más-más szinten, de a társadalom minden rétege érintett a kábítószer, alkohol és egyéb szenvedélybetegségek valamelyikében, és bár a médiában elsősorban a szélsőséges esetek kapnak rivaldafényt, a dolog nem ennyire fekete-fehér.

Munkaalkoholizmus és edzésfüggőség

Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg Szegeden a Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napokat, melynek egyik vendégeként

Zacher Gábor

beszélt a függőség mibenlétéről. Az ország legismertebb toxikológusa már előadása kezdetén felvilágosította hallgatóságát, hogy mindannyian az érintett csoportba tartozunk. Függőségről elsősorban a kábítószer, az alkohol, illetve a szerencsejátékok kapcsán szokás beszélni, pedig a fogalom érintheti az egészségtelen mértékű televíziózást, internetezést, vásárlást vagy akár a testmozgást is. Nagyrészt mind az utóbbi évtizedek változásaiból nőttek ezek ki, az edzésfüggőkkel csak a közelmúltban kezdtek el foglalkozni a szakemberek, főként a testüket halálba hajtó ultramaratonisták kapcsán. Az első híres edzésfüggő

Jane Fonda

volt, aki majdnem bele is halt ebbe az első hallásra ártalmatlannak tűnő betegségbe.

Modern kori betegség a munkaalkoholizmus is, amely főleg a multinacionális vállalatok arctalan dolgozói körében pusztít. Jobb fizetésért, vagy egyáltalán csak a pozíció megtartásáért olyan mértékű munkatempót várnak el a dolgozóktól, hogy az sokukat összeroppantja, elsorvasztja szociális kapcsolataikat, szervi és lelki problémákat eredményez. Genetikai hajlam valóban van a függőség tekintetében, erre azonban nem lehet mindent fogni. Sok múlik a gyermekkori szocializáción, egy jelentéktelenebbnek tűnő esemény is beteges szintű függőséggé eszkalálódhat. A gond a kommunikációval van Zacher Gábor szerint, amely mind a társadalom, mind pedig a család oldaláról rosszul működik hazánkban. A szenzációhajhász média a fent említett sztereotípiákat emeli csak ki a kábítószerfogyasztókról, így torzítja a valóságot, és egyetlen szál füves cigaretta elszívását is démonizálja. A gyerek meg sem meri említeni szüleinek, hogy kipróbált valamilyen szert, sőt teljesen elzárja ezt a témát előlük, így azok akkor sem tudnak segíteni, ha a dolog tényleg komolyra fordul.

Tízezrek mennek tönkre, mert tabuként tekintünk a vécézésre

Társadalmi tabuk szülik a gyógyszerfüggők tízezreit is, akik hashajtótablettákkal teszik tönkre a szervezetüket. A képszerkesztőkkel tökéletesített modellek ideálvilágában a nők hetven százaléka küzd valamilyen testképzavarral, akik így az orvost megkerülve írnak fel gyógyszereket, de a hashajtófüggők egy része egyszerűen szégyelli használni a mosdót munkatársaival, és pirulákkal szabályozza az amúgy teljesen természetes folyamatokat. Talán durván hangzik, de emberek tízezrei teszik tönkre magukat amiatt, mert egyszerűen nem merünk beszélni a vécézésről. Hazánkban azonban a legnagyobb gondot még mindig az ital jelenti. Körülbelül 800 ezer alkoholistát tartanak számon Magyarországon, ez a szám tíz évvel ezelőtt még csak 650 ezer volt, ma a teljes magyar lakosság átlagában évente 14 liter tisztaszeszt fogyaszt, amivel a világ élvonalába ittuk magunkat. A növekedéshez hozzájárul, hogy tulajdonképpen nincs is kidolgozott alkoholstratégiánk, az ellátórendszerek színvonala pedig rendkívül alacsony - magyarázta a toxikológus. Nemek szerint külön kezelendő az eset, a férfiaknál ugyanis elfogadottabb a rendszeres italozás, a kocsmákban szinte csak ők járnak rendszeresen. Az alkoholista nőket azonban még jobban megbélyegzi a társadalom, így ők legtöbbször otthon, a kíváncsi szemektől elzárkózva élik ki szenvedélyüket. A felsoroltak közül legenyhébb addikciónak azért még mindig a csokifüggőséget emelte ki Zacher Gábor, melynek hozadékait még vizsgálják a szakemberek. Egyes kutatások szerint a rendszeresen csokoládét fogyasztó kismamáknak optimistább életszemléletű gyermekei születnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.