Közélet

Vasúti fejlesztéseket és az orosz piac bővülését hozhatják a szorosabb szerb-magyar kapcsolatok + FOTÓK

Vasúti fejlesztéseket és az orosz piac bővülését hozhatják a szorosabb szerb-magyar kapcsolatok + FOTÓK

2014. november 14., péntek
Vasúti fejlesztéseket és az orosz piac bővülését hozhatják a szorosabb szerb-magyar kapcsolatok + FOTÓK
szerb_magyar_konferencia12_KF

A Budapest-Belgrád, illetve a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kialakítása komoly jelentőséggel bír a szerb-magyar kapcsolatok bővülésében - hangsúlyozta Rade Dobrac szerb rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A két ország közötti gazdasági kapcsolat szorosabbá fűzéséért tartottak szakmai fórumot péntek délután a megyeházán.

A szerb-magyar üzleti partnerség élénkítéséért tartott a megyeházán szakmai fórumot a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara pénteken. A rendezvény célja, hogy a határ két oldalán működő vállalkozásokat közelebb hozzák egymáshoz, az érintetteket tájékoztassák az aktuális pályázati lehetőségekről, valamint az erős politikai kapcsolatok kialakítását követően mindkét fél számára jövedelmező gazdasági együttműködés jöhessen létre. Rade Dobrac, a Szerb Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megnyitójában hangsúlyozta: Magyarország a vajdasági területtel már szoros gazdasági együttműködést épített ki, melyet egész Szerbiára szeretnének kiterjeszteni.

Csongrád megye lehet a jó kapcsolatok elsődleges nyertese

"Ugyan a kormányhivatal feladatai közé nem tartozik szorosan a gazdasági kapcsolatépítés, mégis minden eszközzel támogatjuk azt. Számos szakigazgatási szervünknek van élő és igen jó kapcsolata szerb társhatóságokkal, az előző uniós pénzügyi ciklusban sikeres pályázatunk is működött, melynek keretén belül az újvidéki és a szegedi népegészségügyi hatóság egy közös projektet valósított meg" - mondta el a rendezvény kapcsán tartott sajtótájékoztatón

Juhász Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Szerbiában jelenleg 400 szerb-magyar vegyes vállalat működik, Magyarország az ötödik legnagyobb befektető, és az ötödik legnagyobb exportőr is. Tavaly minden idők legnagyobb kereskedelmi forgalmát érte el a két ország, amely meghaladta az 1,6 milliárd eurót. Ez a pozitív tendencia idén is folytatódik, az adatok a kétoldalú kereskedelmi forgalom további növekedését mutatják - foglalta össze beszédében a kormánymegbízott. A kormány az elmúlt négy évben kiemelten foglalkozott a Vajdasággal, amely Szerbia egyik legfejlettebb gazdasági területe, Németország után pedig hazánk a második legnagyobb gazdasági partnere. "A gazdasági kapcsolatok erősödésének, a fejlődésnek első nyertese közvetlenül Csongrád megye lehet" - emelte ki Juhász Tünde. Az uniós források lehetőségeiről is szót ejtett a kormánymegbízott, amelyek felhasználásáról most folynak az előkészítő tárgyalások, az azonban már látható, hogy várhatóan 60 millió eurós programot valósítanak meg 2014-2020 között. Az Előcsatlakozási támogatási eszköz, az IPA prioritásaként a környezetvédelem, klímaváltozás, gazdaságfejlesztés, valamint a KKV-k versenyképességének növelése szerepel. "A cél, a feladat közös a határ innenső és túlsó oldalán: saját érdekünkben keresnünk kell a partnereket, akikkel a kölcsönös bizalom alapján, a közös cél érdekében együtt munkálkodhatunk" - fogalmazott a kormánymegbízott.

Infrastrukturális fejlesztések, új piacok

"Minden területen szeretnénk fejleszteni a magyar és szerb kapcsolatokat, a politikai mellett a gazdasági együttműködés is rendkívül gyümölcsöző lehet mindkét fél számára. Szerbiának komoly kapcsolatai vannak olyan gazdag piacokkal, melyeket Magyarország nem használ ki kellőképpen, a magyar oldal viszont sokkal nagyobb tapasztalatokkal bír az IPA-pályázatok terén, így kölcsönösen tanulhatunk egymástól" - vette át a szót Rade Dobrac. A nagykövet kiemelte annak a szerbiai rendeletnek a jelentőségét, amely hetven év után eltörölte a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt. A november 20-án összeülő Magyar–Szerb Gazdasági Vegyesbizottság emellett új kapukat nyithat meg a két ország üzleti partnerségében is. "Mindkét ország tranzitország, az ebből adódó hasznot azonban nem tudjuk kellőképp kihasználni, Szerbiának pedig jóval nagyobb lehetőségei vannak annál, amennyit a Vajdaság tud nyújtani. A mai konferencia, illetve az elkövetkező időszak is nagy előrelépést hozhat mindkét fél számára" - tette hozzá Rade Dobrac. Varga Imre, a Magyar-Szerb Üzleti Tanács titkára szerint három területen hozhat dinamikus növekedést az együttműködés. A nagy infrastrukturális projektek között említette a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal helyreállítását, a Déli Áramlat kiépítését, illetve csatornázási, infokommunikációs fejlesztéseket. Nem tudtunk kellőképp élni azzal a lehetőséggel se, hogy Szerbiának szabadkereskedelmi megállapodása van Oroszországgal, így szerb vegyesvállalatokon keresztül jelentősen növelhető a hazai export. Fontos továbbá a kis- és középvállalkozásokon keresztül megvalósuló regionális együttműködés fejlesztése is, a kétoldalú forgalom jelenleg egymilliárd euró körül forog, amely a fizetőképes kereslet növelésével tovább bővülhet - tette hozzá Varga Imre. Szeri István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke szerint a KKV-k együttműködésében komoly lehetőségek rejlenek, Szerbia EU-s felkészítésében pedig a kamaráknak is komoly szerepük lesz a közeljövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.