Egyetem

"Szörnyet" teremthettek a gyerekek az Agórában + FOTÓK

"Szörnyet" teremthettek a gyerekek az Agórában + FOTÓK

2014. november 8., szombat
"Szörnyet" teremthettek a gyerekek az Agórában + FOTÓK
kiserletek_kavalkadja_ mj_DSC6606

Hogyan csinálhatunk tornádót? Tudunk árammal írni? Mi történik két kalapács és egy csepp nitroglicerin házasságából? Szombaton, a kísérletek kavalkádján minderre fény derült.

"Hallottad mekkorát durrant, apa?" - kiáltott fel az egyik kisfiú

Árus Dávid

vegyész "óráján". A fiatal egyetemi oktató nitroglicerint csepegtetett egy kalapács fejére, majd egy másikkal addig ütötte a vegyszeres felületet, míg az óriásit nem robbant. A gyerekek ámultak a húszperces kémiai reakciók láttán: megcsodálhatták mennyi energia szabadul fel a csokoládé égésekor és azt is, hogyan állítják elő a foszforeszkáló löttyöket. Az előbbi látványos kísérletek csupán egy részét tették ki annak az egész délelőttös családi programnak, amelyet a SzeReTeD (Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium) szervezett a Szent-Györgyi Albert Agórában. Mintegy ötven asztalnál, több mint 100 nyolcadik osztályos és gimnazista diák várta a gyerekeket és szüleiket egy-egy játékos kísérlet erejéig. A földszinti interaktív kísérletek termében többek között a mágnes csodáival, a tornádók keletkezésével ismerkedhettek, lufival kísérletezhettek, sőt, az árammal írást is kipróbálhatták, valamint nem-newtoni folyadékból instant szörnyet is teremthettek.

kiserletek_kavalkadja_ mj_DSC6594

"A nyitott laboratóriumi nap célja, hogy a természettudományokat élmény alapú tanulás útján megkedveltesse a legkisebbekkel is" - mondta

Csiszár Imre

, a diáklabor vezetője. Hangsúlyozta, a látványos és népszerű esemény szervezésében nagy szerepe van annak a háttérben zajló példaértékű összefogásnak, amely a SzeReTeD labor és 18 partnerintézménye között zajlik a mindennapokban. A nagyteremben két kísérleti előadást tartottak, Árus Dávid után

Hopp Béla

, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar lézerfizikusa a fények, lézerek és szikrák világába csábította el az érdeklődőket. A vállalkozó kedvűek végigjárhatták a tízállomásos titkok ösvényét és kipróbálhatták magukat a természettudományos ötpróbán is. Aki pedig a barkács asztalok mellett kézügyességének is teret engedett, hazavihette saját gyártású kísérleti eszközeit. "Ebéd előtt gyorsan elugrottunk ide. A gyerekeket nagyon érdekelték a kísérletek, még a nyolcadikos fiamat is sikerült elhozni, aki nagyon szereti a kémiaórákat. Úgy tervezzük, hogy mindent megnézünk, de még csak a mágnesekig és az égési kísérletekig jutottunk" - tervezgette a délelőttöt a Vörös család. A Kecskeméti család tagjai már az emeletről jöttek lefelé, ahol megpróbáltak lufit fújni citromlével. "Szerettünk volna elmenni a látványlabor túrára, de lemaradtunk a regisztrációról. Majd legközelebb" - mondta a családfő.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.