Egyház

Szegedre érkezik az Ifjúsági Világtalálkozók Keresztje

Szegedre érkezik az Ifjúsági Világtalálkozók Keresztje

2014. november 3., hétfő
Szegedre érkezik az Ifjúsági Világtalálkozók Keresztje
ifjusagi_vilagtalalkozok_keresztje_02

November 4-én, kedden este 7 órakor érkezik Szegedre az Ifjúsági Világtalálkozók Keresztje. A keresztet szentmise keretében fogadják a szegedi fiatalok a Székesegyházban, amelyet Kondé Lajos pasztorális helynök mutat be.

Az ifjúsági világtalálkozók keresztje

1984-ben – az első

ifjúsági világtalálkozó

alkalmával – a fiatalság ajándékot, és vele feladatot kapott Szent

II. János Pál

pápától. A fiatalok pápája a mára a találkozók jelképévé vált keresztet e szavakkal adta át a résztvevőknek: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát, Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást.”

ifjusagi_vilagtalalkozok_keresztje_01

A keresztet a két találkozó között a fiatalok körbehordozzák országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák. Jelenleg a 2016-os Krakkóban rendezendő Ifjúsági Világtalálkozó előkészületei folynak. A kereszttel 2003 óta együtt zarándokol a szintén II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikon is, amely a

Ferenc pápa

által is annyira kedvelt, a római Santa Maria Maggiore bazilikában található Mária-ikon másolata. A közel négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át magyar testvéreiknek november 2-án, Nyíregyházán, püspöki szentmise keretében. Az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai ezt követően két hétig zarándokolnak a hazai egyházmegyékben, ahol katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhatnak velük az érdeklődők. A keresztet és az ikont november 15-én, Kassán püspöki szentmise keretében fogadják a következő befogadó ország, Szlovákia fiataljai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.