Közélet

Szegedi medikusok is harcolnak az AIDS ellen + FOTÓK

Szegedi medikusok is harcolnak az AIDS ellen + FOTÓK

2014. november 20., csütörtök
Szegedi medikusok is harcolnak az AIDS ellen + FOTÓK
aids_vilagnap_sajtaj07_KF

A HIV-fertőzöttek száma 1990 óta Magyarországon közel hatszorosára, az AIDS-betegeké pedig közel háromszorosára emelkedett. Az AIDS világnapja alkalmából, december elsején prevenciós napot rendez a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete, előadásokkal és interaktív játékokkal várják az érdeklődőket.

Ugyan Európa, így hazánk sem tartozik a HIV vírus által leginkább fertőzött területek közé, a statisztikák szerint közel hatszor annyi HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) fertőzött, és közel háromszor annyi AIDS-beteg él ma Magyarországon, mint 1990-ben. A 100%-os halálozási arányú betegségre az AIDS világnapja alkalmából, december elsején Szegeden is felhívják a figyelmet: a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete preventív előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény elsősorban a 14-25 év közötti korosztályt célozza meg, akik számára interaktív módon szolgálnának válaszul minden kérdésre. "Három programcsoportot állítottunk össze, melyek a reproduktív egészségfejlesztéssel kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat, jótékonysági koncerteket és interaktív előadásokat is magukba foglalják" - mondta el a rendezvénynel kapcsolatos sajtótájékoztatón Verpeléti Bence reproduktív-egészségfejlesztési koordinátor. A rendezvényen előadást tart többek között a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt képviseletében

Kerpel Fanni

, aki az AIDS-prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet Csongrád megyei középiskolásoknak.

Tombácz Zsuzsanna

tiszti főorvos a HIV epidemológiájáról beszél majd,

Gaál Magdolna

egyetemi adjunktus a betegséggel kapcsolatos hiedelmekről tart előadást hallgatóságának.

Kalmár László

egyetemi adjunktus a HPV és a méhnyakrák kapcsolatáról,

Kahán Zsuzsanna

pedig a méhnyakrák onkológiai kezeléséről beszél majd.

A nemiséggel kapcsolatos kérdésekről egy nyolc állomásos tanösvényt végigjárva tudakozódhatnak a fiatalok, a nemiségről a szex-kerékkel tudhatnak meg többet, lesz továbbá egészség- és elsősegélysarok, fogászati szűrés és véradás. Négy koncertet is meghallgathatnak az érdeklődők: 17 órától a Kopott Formák, 18 órától Csordás Ákos, 19.30-tól a Vacsora Zsuzsival, 21 órától pedig a Set Clocks to Infinity banda lép színpadra. Magyarországon 2012-ig 336-an haltak meg a HIV-fertőzés miatt, ez évben azonban 219 új fertőzöttet regisztráltak. "Hazánkban nem teljesen a világtendenciák figyelhetők meg a rizikócsoportok eloszlásában. Itthon az eddig regisztrált HIV-fertőzöttek 85%-a homo- és biszexuális úton fertőződött, viszonylag kis mértékben képviseltetik magukat az intravénás kábítószerélvezők és a heteroszexuálisok" - mondta el Gaál Magdolna. Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi adjunktusa szerint a fiatalok ismeretei igencsak hiányosak a nemi betegségeket illetően, a vagányság pedig sokszor teszi őket óvatlanná, meggondolatlanná. A mai gyógyszereknek köszönhetően ugyan egy HIV-fertőzött átlagéletkora szinte megegyezik az egészségesekével, a vírussal való találkozást követően rendszeres orvosi kezelésre szorul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.