Közélet

Szállodaszövetség: sokkal több vendégre van szükség

Szállodaszövetség: sokkal több vendégre van szükség

2014. november 13., csütörtök
Szállodaszövetség: sokkal több vendégre van szükség

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint a hazai szállodák foglaltsága még mindig nem éri el a 2007-es szintet.

Niklai Ákos

csütörtökön, a szövetség debreceni közgyűlésén kijelentette: nem elegendő az 50 százalékos foglaltság, "Magyarország érdekében sokkal több vendégre van szükség". Egy felmérés szerint a szobafoglalást tekintve Magyarország 25 európai ország közül a 9-10. helyen, az átlag szobaárakat tekintve pedig a 21-22. helyen áll - tette hozzá a szövetség elnöke. Budapesten a foglalás egy százalékkal javult, így jelenleg 30 európai nagyváros közül a 10. helyen szerepel, a szobai átlagárakat tekintve azonban csak a 27. helyen, ami azt jelenti, hogy igen szerények a szállodai átlagárak a fővárosban - elemezte Niklai Ákos. Beszámolt arról, hogy 2014-ben a belföldi vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nőtt, ennek 25 százalékát Szép-kártyával fizették. Szövetségük - mint hozzátette - tiltakozott a költségvetési törvényben tervezett, a Szép-kártyák adótartamának növelése ellen. Az elnök jogosnak nevezte a szállodák félelmét, ugyanis ez az adóemelés 10-20 százalékos keresletcsökkenést okozhat. Niklai Ákos ugyanakkor az ágazat nevében örömét fejezte ki, hogy a kormányzat átgondolja, miként kívánja módosítani ezt az elképzelést. Az MSZÉSZ elnöke a közgyűlésen részletesen elemezte miért romlott az ágazat jövedelmezősége, s ennek mik voltak már eddig, s még mik lehetnek a következményei. Felsorolása szerint a szállodaiparban létszámleépítés volt, gyengébb (olcsóbb) munkaerőt alkalmaznak (például minimálbérért komoly beosztásban lévőket), s elmaradtak felújítások. Komoly aggodalomra ad okot, hogy ezáltal a szolgáltatások minőségének romlása a versenyképesség visszaesését eredményezheti - jegyezte meg Niklai Ádám. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy tegyék kötelezővé a szálláshelyek Hotelstars harmonizált európai minősítő rendszerét. Mint megjegyezte: Magyarországon már 385 szálloda kapott Hotelstars csillagot, ez a hazai szálláshelyek 60 százaléka, ami nagymértékben növeli a vendégeknek a szállodák iránti bizalmát.

Papp László

(Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a cívisváros elkötelezett a turisztikai fejlesztésekben, az elmúlt két évben 20 milliárd forintot fordítottak elsősorban a nagyerdei övezet megújítására. A régió turisztikai vonzerejének növelése érdekében a polgármester összefogást sürgetett az önkormányzatok és a turisztikai vállalkozások között. Papp László szerint egy Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Tokaj turisztikai együttműködés, összehangolt programkínálat akár több hetes, kelet-magyarországi tartózkodásra is ösztönözhetné a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.