Sport

Strandfoci: Madjerékkel taposták a dubaji homokot a Csongrád megyei fiatalok + FOTÓK

Strandfoci: Madjerékkel taposták a dubaji homokot a Csongrád megyei fiatalok + FOTÓK

2014. november 9., vasárnap
Strandfoci: Madjerékkel taposták a dubaji homokot a Csongrád megyei fiatalok + FOTÓK
u21_strandlabdarugo_valogatott_dubai_001

Négy Csongrád megyei játékossal a soraiban utazott egyhetes dubaji edzőtáborba az újonnan összeállt U21-es strandlabdarúgó-válogatott október 29-én.

Mint azt

korábban írtuk

, a válogatók során öt Csongrád megyei játékos került be az U21-es nemzeti együttes szűkített keretébe, végül Szegedről

Rutai Balázs

és

Szentes Bíró Tamás

, Hódmezővásárhelyről pedig a kapus

Gábor Viktor

, illetve az új idényben már Békéscsabán szereplő

Orovecz Ádám

utazhatott az arab világbeli edzőtáborba. "Egy hetet voltunk kint, a körülmények fantasztikusak voltak. Négy csillagos szállodában laktunk, minden nap volt edzésünk és edzőmeccsünk is. Az időjárásra sem lehetett panaszunk, minden nap 30-35 fokot mutattak a hőmérők. Az edzésmunkának is megvolt az eredménye, amit jól mutat, hogy például Azerbajdzsán felnőtt válogatottjától először még 6-0-ra, az utolsó nap viszont már csak 2-1-re kaptunk ki" - fogalmazott portálunk kérdésére Szentes Bíró Tamás, a nagypályás Tápé ESK, illetve a futsal másodosztályban szereplő SZTE EHÖK SE játékosa. "Nagyon jól éreztem magam, profi körülmények között tudtunk edzeni. A stáb, az edzők is rendkívül felkészültek voltak, a legjobbaktól tanulhattunk, hiszen meg tudták nekünk mutatni mindazt, amit utána visszakértek tőlünk. Felnőtt válogatottak ellen játszhattunk, a hét folyamán pedig folyamatosan látszott a csapaton a fejlődés, napról-napra, meccsről meccsre jobban játszottunk. Mind taktikailag, mind technikailag sokat javultunk" - tette hozzá a Hódmezővásárhelyi FC-ben pallérozódó Gábor Viktor.

u21_strandlabdarugo_valogatott_dubai_004

Az U21-es gárda összehívását az a szándék motiválta a szövetség részéről, hogy a háttérbázis növelésével megerősítsék a felnőtt válogatottat a 2015-ös európai olimpiára. "Hasonló kiválasztókat szerveznek majd a későbbiekben, mint amilyenen mi is részt vettünk, így elmondható, hogy Magyarországon elkezdődött a strandlabdarúgás utánpótlásának kiépítése. Ezzel a világon majdhogy nem egyedüliként állunk, nagyon kevés helyen van ilyen, több, külföldi országban is üdvözölték a szakemberek által elkezdett folyamatot" - árulta el Gábor Viktor. Csapatával a világ élmezőnyétől leshette el az egy hét alatt a strandfoci fogásait, hiszen éppen az edzőtáborral közel egy időben kezdődött a nyolc válogatott, így például Portugália, Oroszország és Brazília részvételével megrendezett Samsung Strandlabdarúgó Interkontinentális Kupa Dubajban. A magyar utánpótlás együttes felkészülése során két-két alkalommal össze is csapott az Egyesült Arab Emírségek, illetve Azerbajdzsán legjobbjaival, sőt az Al-Ahli elleni meccsen a sportág kiemelkedő alakjai közül a portugál

Madjerrel

és

Belchiorral

is farkasszemet nézhettek Rutai Balázsék. "Nagyon érezték egymást a pályán, látszott rajtuk, hogy régóta együtt játszanak. Hasznos volt abból a szempontból ilyen együttesek ellen kiállni, hogy megtapasztalhattuk, milyen egy profi csapattal szemben védekezni. Én is hátsó pozícióban játszom a strandfociban, és egészen más volt ilyen játékosokat fogni, mint amikor idehaza a saját korosztályomból érkező ellenfelekkel találkozom" - fejtette ki a világklasszisokkal való játék élményeiről Szentes Bíró Tamás.

u21_strandlabdarugo_valogatott_dubai_002

"Felemelő élmény volt látni ezeket a válogatottakat, sokat tanulhattunk tőlük. Csak pozitívan tudok nyilatkozni az edzőtáborról, hihetetlenül sokat fejlődhettünk ez alatt az időszak alatt. Minden bizonnyal számíthatok a jövőben is a meghívóra, mert a vezetők szeretnék egyben tartani ezt a keretet, ugyanakkor az is cél, hogy minél többen a felnőtt válogatottban is játszhassanak" - tért ki rá Gábor Viktor.

Ilyen kombinációkra képes a Madjer, Belchior páros:

http://www.youtube.com/watch?v=sL-CcT6DwpU "Elindult egy pozitív folyamat, ezt szeretnénk minél tovább vinni, kihasználva, hogy a szövetség minden lehetőséget megad ahhoz, hogy tovább fejlődjünk és készüljünk. Az utánpótlás-válogatott indítása nagy lehetőség az előrelépésre, külön öröm, hogy az ország minden tájáról, többek között Szegedről, Hódmezővársárhelyről, Siófokról, Bonyhádról, Veszprémből érkeztek játékosok a kiválasztóra, tehát országszerte egyre népszerűbb a szakág. Vannak ügyes fiatal játékosaink, akik képességek alapján a jövőben az A-válogatottban is számításba jöhetnek majd. Fontos, hogy lássák azt, hogy van hova fejlődni, ezért fontos, hogy Dubajban megnézzék az Interkontinentális Kupa egy mérkőzését és erős, nemzetközileg is jegyzett válogatottakkal játsszanak. Közben szervezési fronton is igyekszünk előrelépni, jövőre ismét Euroliga-tornát szervezhetünk, és dolgozunk azon, hogy 2016-ban Super Finalt rendezhessünk. Természetesen szakmai téren is igyekszünk fejlődni, szeretnénk elérni, hogy az A-válogatott hamarosan kijusson a világbajnokságra" - árulta el

Izsvák Zsolt

strandlabdarúgás-szakágvezető a

MLSZ honlapjának

.

A magyar U21-es strandlabdarúgó-válogatott eredményei a dubaji felkészülési mérkőzéseken:

Egyesült Arab Emírségek - Magyarország U21

9-2

Azerbajdzsán - Magyarország U21

6-0

Al Ahli (dubaji) - Magyarország U21

7-5

Egyesült Arab Emírségek - Magyarország U21

5-3

Azerbajdzsán - Magyarország U21

2-1

Vajgely Pál, Szuda Sándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.